Κυριακή , 27 Σεπτεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Εκλογές 2019: Οι αγορές κάνουν… πάρτι, η τρόικα παίρνει άδεια…

Εκλογές 2019: Οι αγορές κάνουν… πάρτι, η τρόικα παίρνει άδεια...

Χαμόγελα από τις αγορές για τις πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα. Ικανοποίηση για τη συντριπτική νίκη της ΝΔ στις ευρωεκλογές. Δεν θα έρθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Θέμα ημερών η 3η μεταμνημονιακή έκθεση για την Ελλάδα. Τα «διαπιστευτήρια» και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης θα περιμένουν οι δανειστές.

Οι αγορές υποδέχθηκαν με πολλά χαμόγελα την προκήρυξη εθνικών εκλογών, ενώ είδαν με ιδιαίτερη ικανοποίηση το μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ στις ευρωεκλογές που αποτελεί και πρόκριμα για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Όπως πει έχουμε πει κατ΄ επανάληψη οι ξένοι επενδυτές θεωρούν πολύ πιο ξεκάθαρο το προφίλ της ΝΔ και επενδύουν στην πολιτική αλλαγή. Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και από την χθεσινή συμπεριφορά των ομολόγων και των μετοχών.

Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο άνω του 6% με τις τράπεζεςνα κάνουν πραγματικό πάρτι. Τα 10ετή ομόλογαβρέθηκαν στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα, στο 3% για να μετριαστεί αργότερα η βουτιά, αλλά και πάλι να κλείσει με σημαντική πτώση.

Την ίδια ώρα η τρόικα μάλλον δεν θα έρθει στην Αθήνα, όπως είχε προγραμματιστεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι απερχόμενη και ως εκ τούτου δεν υπάρχει συνομιλητής.

Όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, η τρόικα ερχόταν στην Αθήνα με άσχημες διαθέσειςδεδομένου ότι θεωρούν πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να πιαστεί ο στόχοςγια το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το πακέτο παροχών.

Η μη έλευση της τρόικας ή στην χειρότερη περίπτωση η έλευση για… διακοπές στην ελληνική πρωτεύουσα, δεν σημαίνει ότι κάποια πράγματα δεν θα τρέξουν.

Σε τεχνοκρατικό επίπεδο η πρώτη δύσκολη στιγμή θα έρθει στις 5 Ιουνίου με τη δημοσίευση της έκθεσης των θεσμών για την 3η μεταμνημονιακή αξιολόγηση καθώς εκεί θα αποτυπωθεί η εκτίμηση για το δημοσιονομικό κενόπου αφήνει η 13η σύνταξη και οι μειώσεις στον ΦΠΑ. Η δημοσίευση της έκθεσης δεν θα αναβληθεί λόγω των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα και θα αποτυπώνει «τρύπα» ενός δισ. ευρώ τουλάχιστον για τον φετινό προϋπολογισμό.

Αναμένεται ωστόσο ότι στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου που θα συζητηθεί η έκθεση –και εκεί ήταν πιθανό να τεθεί θέμα κυρώσεων για την Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η αναβολή της πρόωρης αποπληρωμής της δόσης του ΔΝΤ– θα τηρηθούν χαμηλοί τόνοι μέχρι να προκύψει η νέα κυβέρνηση και το καινούργιο οικονομικό επιτελείο.

Οι θεσμοί θα περιμένουν τα «διαπιστευτήρια» και τις θέσεις της νέας κυβέρνησης και για ένα ακόμη κρίσιμο θέμα όπως είναι αυτό της κατάρτισης του προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Η σημερινή κυβέρνηση, επίσης μονομερώς, είχε εξαγγείλει την χρησιμοποίηση πόρων που προορίζονται για το μαξιλάρι ασφαλείας του χρέους προκειμένου να χρηματοδοτήσει παροχές για το 2020. Αυτό θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα στη χώρα καθώς ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα «μπλόκαρε» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares