Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Έκτακτο! Η Κίνα έκανε στρατιωτικές ασκήσεις στο στενό της Ταϊβάν – Συγκλονιστικό βίντεο

Η Κίνα πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Στενό της Ταϊβάν το Σάββατο, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι ετοιμαζόταν να φτάσει στην Ασία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν στα ανοικτά των ακτών της επαρχίας Φουτζιάν απέναντι από την Ταϊβάν. Μια προειδοποίηση που εκδόθηκε από την τοπική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας ανέφερε ότι τα γυμνάσια θα διεξαχθούν κοντά στην Πινγκτάν, μια κομητεία περίπου 130 χιλιόμετρα από την πόλη Σιντσού στην άλλη πλευρά του πορθμού στη βορειοδυτική Ταϊβάν. Ήταν η πρώτη άσκηση με πραγματικά πυρά που ανακοίνωσε η υπηρεσία εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι είναι “πολύ ενθουσιασμένη” με την προοπτική ενός επερχόμενου ταξιδιού στην Ασία, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οποιοδήποτε μέρος του προγράμματός της, συμπεριλαμβανομένου του αν θα επισκεφθεί την Ταϊβάν. Οι αναφορές ότι το ταξίδι της θα περιλάμβανε στάση στην Ταϊβάν είχαν προκαλέσει οργισμένη αντίδραση στην Κίνα, η οποία θεωρεί το αυτοδιοικούμενο νησί ως μέρος της επικράτειάς της.

Το Πεκίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης του υπουργείου Άμυνας που άφησε να εννοηθεί ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ σε απάντηση. Ήταν προγραμματισμένο να αναχωρήσει την Παρασκευή, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τα σχέδιά της.

 

“Η ηπειρωτική Κίνα θα δώσει σίγουρα μια γερή μάχη μέχρι τέλους για να ματαιώσει την επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, χωρίς να φοβάται οποιαδήποτε κλιμάκωση”, δήλωσε ο Χου Σιτζίν, ένας σχολιαστής και πρώην αρχισυντάκτης της εφημερίδας Global Times του Κομμουνιστικού Κόμματος, σε κύριο άρθρο του στην έκδοση. Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν “πρέπει να κατανοήσουν πλήρως ότι η κόκκινη γραμμή είναι μια γραμμή υψηλής τάσης που δεν μπορούν να πατήσουν”, είπε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συζήτησαν εκτενώς για την Ταϊβάν την Πέμπτη σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες.

Καμία από τις δύο πλευρές δεν ανέφερε σε δηλώσεις της αν αναφέρθηκε η πιθανή στάση της Πελόζι στην Ταϊβάν. Αλλά ένα πρόσωπο που γνωρίζει τη συζήτηση δήλωσε ότι ο Σι ξεκαθάρισε στον Μπάιντεν πόσο μεγάλο πρόβλημα θα ήταν για την Πελόζι να επισκεφθεί την Ταϊβάν και ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε στον Σι ότι η Πελόζι παίρνει τις δικές της αποφάσεις ως πρόεδρος και ότι δεν μπορεί να ελέγχει άλλο κλάδο της κυβέρνησης.

Η Κίνα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη ανησυχία της για μια πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν, δήλωσε την Παρασκευή στους δημοσιογράφους ο Liu Pengyu, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1553425760467275776

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν “φυσικές, απτές ενδείξεις” ότι η Κίνα προετοιμάζει στρατιωτική απάντηση σε πιθανή επίσκεψη της Πελόζι στην Ταϊβάν.

“Δεν έχουμε συγκεκριμένες ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει από στρατιωτική άποψη από κινεζικής πλευράς”, δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους την Παρασκευή σε τηλεδιάσκεψη.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για “πολεμική ρητορική” που προέρχεται από Κινέζους αξιωματούχους, επειδή “δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στην αμερικανική πολιτική όσον αφορά την Ταϊβάν”.

Το ταξίδι της Πελόζι θα περιλαμβάνει στάσεις στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη, καθώς και ενδεχομένως στη Μαλαισία, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει τα σχέδια. Ωστόσο, παραμένει ασαφές αν θα βάλει την Ταϊβάν στο πρόγραμμά της.

Άλλα μέλη του Κογκρέσου και των δύο κομμάτων ενθαρρύνουν την Πελόζι να κάνει στάση στην Ταϊβάν, λέγοντας ότι η αποφυγή του νησιού μετά τις διαμαρτυρίες της Κίνας θα ισοδυναμούσε με συναίνεση στο Πεκίνο.

Η Πελόζι δήλωσε την Παρασκευή ότι ο Μπάιντεν μίλησε για την απόδοση μεγάλης έμφασης στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, “και θέλουμε το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να αποτελέσει μέρος αυτής της πρωτοβουλίας”.

 

capital.gr

Shares