Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023
Τελευταία Νέα

Eισαγγελική έρευνα για την Signature Βank πριν την κατάρρευση

Η Signature Bank και ο πρώην CEO μηνύονται από μετόχους για απάτη

Eρευνα για πιθανή νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες πελατών της πριν οι αρχές προχωρήσουν σε «λουκέτο» της τράπεζας την περασμένη Κυριακή


Αντκείμενο εισαγγελικής έρευνας ήταν οι δραστηριότητες και οι συναλλαγές της Signature Bank με πελάτες κρυπτονομισμάτων πριν οι ρυθμιστικές αρχές προχωρήσουν αιφνιδιαστικά στο κλείσιμο της τράπεζας το περασμένο Σαββατοκύριακο. To αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε κατά πόσον η τράπεζα της Νέας Υόρκης έλαβε επαρκή μέτρα για τον εντοπισμό πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από πελάτες της. Η Federal Deposit Insurance Corp., η οποία ανέλαβε τον έλεγχο της Signature αρνήθηκε να σχολιάσει.

Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της Εισαγγελίας των ΗΠΑ στο Μανχάταν και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επίσης αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της υπηρεσίας, η οποία ερευνά μόνο αστικές υποθέσεις, επισήμανε δήλωση του προέδρου Γκάρι Γκένσλερ την Κυριακή, όταν οι αρχές έλαβαν μέτρα για την Signature. “Θα ερευνήσουμε και θα προβούμε σε ενέργειες εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών”, δήλωσε τότε ο επικεφαλής της SEC.

Η τράπεζα και το προσωπικό της δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και η έρευνα θα μπορούσε να λήξει χωρίς περαιτέρω ενέργειες. Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησαν οι έρευνες που αφορούσαν την Signature Bank και αν αυτό είχε οποιαδήποτε επίδραση στην απόφαση των κρατικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν την τράπεζα. Οι ρυθμιστικές αρχές των κρατών δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση αφού η τράπεζα απέτυχε να παράσχει “αξιόπιστα και συνεπή στοιχεία”.

Πάντως μέτοχοι που κατηγόρησαν την τράπεζα της Νέας Υόρκης ότι δόλια δήλωσε ότι ήταν οικονομικά ισχυρή μόλις τρεις ημέρες προτού γίνει κατάσχεση από μια κρατική ρυθμιστική αρχή κατέθεσαν μηνύσεις κατά της Signature Bank και τριών πρώην ανωτάτων στελεχών. Η ομαδική αγωγή κατά της Signature κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν. Η Signature έκλεισε το 2022 με περιουσιακά στοιχεία 110,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και καταθέσεις 88,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ που πτωχεύει από το 2008.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares