Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Ειρήνη Παπά: Oι διεθνούς φήμης συνεργάτες

Η φιλία με την Κάθριν Χέπμπορν, η συνεργασία με τον πατέρα της Αντζελίνα Τζολί, το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας είναι μόνο μερικά σημεία από την σπουδαία, υποκριτική πορεία της «Καρυάτιδας», Ειρήνης Παπά, που έφυγε σήμερα (14.09.2022) από τη ζωή.

Η Ειρήνη Παπά, είχε πάρει μέρος σε περισσότερες από 80 ταινίες, διεθνείς και μη, ενώ συμμετείχε σε παραστάσεις θεάτρου μέχρι και στο Μπροντγουέι.

Όλα ξεκίνησαν με την πρώτη της ταινία της στο σινεμά, το 1948. Η Ειρήνη Παπά συμμετέχει στην ταινία «Χαμένοι Άγγελοι» σε σκηνοθεσία Νίκου Τσιφόρου.

Το 1951 έρχεται η «Νεκρή Πολιτεία», του Φρίξου Ηλιάδη, με συμπρωταγωνιστή τον Γιώργο Φούντα. Η ταινία συμμετέχει στο Φεστιβάλ Καννών και η μοναδικότητά της αρχίζει να γίνεται αισθητή αμέσως.

Στη συνέχεια, το 1962 συνεργάστηκε με τον Μιχάλη Κακογιάννη ως πρωταγωνίστρια στην κινηματογραφική μεταφορά της «Ηλέκτρας» του Ευριπίδη μαζί με τον Γιάννη Φέρτη, την Αλέκα Κατσέλη και τον Μάνο Κατράκη. Τα βραβεία που κέρδισε η ταινία συνολικά έφτασαν τα 24, ανάμεσά τους και τα βραβεία καλύτερης κινηματογραφικής μεταφοράς και ηχητικής επένδυσης στο Φεστιβάλ των Καννών.

 

Η διεθνής καριέρα
Τσινετσιτά, Χόλιγουντ, Γιουγκοσλαβία, Λίβανος, Μαρόκο, Βραζιλία, Αυστραλία, Πορτογαλία και συνεργάτες όπως ο Μάρλον Μπράντο, ο Ιβ Μοντάν, ο Γκρέγκορι Πεκ και ο ‘Αντονι Κουίν, είναι ορισμένοι ηθοποιοί και μέρη που στιγμάτισαν την διεθνή της πορεία.

Εκτός από τις επιτυχημένες μεταφορές των τραγωδιών, οι πιο γνωστές ταινίες της είναι η αξέχαστη υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», όπου ενσαρκώνει τον ρόλο της αγωνίστριας Μαρίας Παπαδήμου.

Στον «Αλέξη Ζορμπά», από την άλλη, το 1964 πρωταγωνιστεί στο ρόλο της Χήρας.

Για πολλές δεκαετίες και με τις επιτυχίες να διαδέχονται η μία την άλλη, φτάνει τελικά στην κορυφή κατακτώντας το 1969 και με την ταινία «Ζ», το όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

 

Ντεμπούτο στο θέατρο
Το θεατρικό της ντεμπούτο στη σκηνή του Μπροντγουέι, πραγματοποιείται το 1967 με το έργο «Εκείνο το καλοκαίρι, εκείνο το φθινόπωρο» στο πλευρό του πατέρα της Ατζελίνα Τζολί, Γιον Βόιντ, ενώ το 1977, ως «Ελένη» πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Τρωάδες» και την ως «Κλυταιμνήστρα» στην «Ιφιγένεια» το 1977 σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Κακογιάννη.

Τα τιμητικά λόγια για τις ερμηνείες της, ήταν πολλά, με κυριότερο αυτό της Κάθριν Χέπμπορν, που ενσάρκωσε την Εκάβη στης Τρωάδες και με την οποία η ηθοποιός είχε αναπτύξει δυνατή φιλία. « Η Παπά είναι μια από τις καλύτερες ηθοποιούς του σινεμά», δήλωσε η Κάθριν Χέμπορν.

 

newsit.gr

Shares