Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Είναι το μέλλον τα εισπνεόμενα εμβόλια; H Κίνα άνοιξε τον δρόμο, οι Αμερικάνοι «συγκινήθηκαν»

Το πρώτο εισπνεόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19 εγκρίθηκε στην Κίνα, ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία νέου τύπου εμβολίων, χωρίς ωστόσο κανείς να δίνει σημασία στο συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ειδικότερα το εμβόλιο, με την ονομασία Convidecia Air, μετατρέπει την υγρή μορφή του εμβολίου σε σπρέι χρησιμοποιώντας έναν νεφελοποιητή.

Το εισπνεόμενο εμβόλιο

Το άτομο μπορεί να εισπνεύσει το εμβόλιο από το στόμα χρησιμοποιώντας αυτό το μηχάνημα. Όπως αναφέρει η κατασκευάστρια εταιρία, το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει αποτελεσματικά ολοκληρωμένη ανοσολογική προστασία από τον κοροναϊό με μία μόνο εισπνοή.

Ωστόσο η Κίνα με αυτή της την ανακάλυψη δεν παίρνει τα εύσημα μόνο για την πρωτοτυπία, αλλά ουσιαστικά παίρνει θέση στην παγκόσμια μάχη που δίνεται ακόμη κατά της Covid-19.

Η στρατηγική της δηλαδή είναι ξεκάθαρη. Δεν συμμερίζεται τα «παραδοσιακά» εμβόλια και θεωρεί πως μία τέτοια πρακτική είναι και πιο σύγχρονη και πιο αποτελεσματική.

Το ίδιο άλλωστε πιστεύουν και Κινέζοι επιστήμονες.

Η μελέτη

Τον Ιούλιο δημοσιεύθηκε μια προκαταρκτική μελέτη, διαβάστε ΕΔΩ,  που έδειξε ότι τα άτομα που έλαβαν μια αναμνηστική δόση του εισπνεόμενου εμβολίου της ίδιας εταιρίας (αφού προηγουμένως είχαν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου της Sinovac) ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα από τα άτομα που έλαβαν τρεις ενέσεις Sinovac.

Επίσης στην μελέτη αναφέρεται πως τέσσερις εβδομάδες μετά τη λήψη του εισπνεόμενου αναμνηστικού εμβολίου, το 92,5% των ατόμων είχαν αναπτύξει εξουδετερωτικά αντισώματα για το Omicron.

Η μελέτη αυτή φαίνεται πως ήχησε όμορφα στα αυτιά των Αμερικάνων, οι οποίοι φυσικά μπορεί να έχουν δώσει ειδικό βάρος στην παραγωγή των επικαιροποιημένων εμβολίων της Pfizer και της Biotech, ωστόσο η δυνατότητα της επιλογής είναι φυσικά μέρος της κουλτούρας τους.

Στροφή Αμερικάνων

Διακεκριμένοι επιστήμονες κάλεσαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιταχύνει τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίων με εισπνεόμενα και ρινικά σπρέι, πιστεύοντας ότι μπορεί να στοχεύουν καλύτερα τις λοιμώξεις κατά της Όμικρον από ό,τι τα ενέσιμα εμβόλια.

«Μόλις η υποπαραλλαγή Όμικρον εισέλθει μέσω του ρινικού μας βλεννογόνου, ή του στοματικού μας βλεννογόνου, των ανώτερων αεραγωγών, τότε τελειώνει το παιχνίδι. Έχουμε μολυνθεί. δήλωσε πρόσφατα ο Topol σε ένα podcast με τον Andy Slavitt, τον πρώην συντονιστή αντιμετώπισης της COVID-19 του Αμερικανού προέδρου Joe Biden.

«Ο καλύτερος τρόπος… για να προκαλέσουμε την ανοσία του βλεννογόνου ακριβώς στον ανώτερο αεραγωγό είναι είτε με ρινικά είτε με στοματικά εμβόλια», πρόσθεσε.

Ωραία ιδέα, κακή υλοποίηση

Παρά τη στόχευση σε ένα τέτοιο εμβόλιο, εν προκειμένω το Κινέζικο δεν φαίνεται να έχει πολλές ελπίδες. Φαίνεται δηλαδή πως οι Αμερικάνοι «συγκινήθηκαν» από την ιδέα και όχι από το προϊόν.

Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν έχει διανεμηθεί ευρέως όσο αναμενόταν, καθώς έμεινε πίσω στην έγκριση και τη διανομή σε σχέση με τις άλλες εταιρίες.

Άλλωστε δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κυκλοφορία του συγκεκριμένου εισπνεόμενου εμβολίου έγινε την ώρα που η αγορά είναι ήδη κορεσμένες με αποτέλεσμα να είναι όντως ασαφείς οι προοπτικές του.

Σημειώνεται πως η Κίνα έχει ήδη διανείμει πάνω από 3,4 δισεκατομμύρια δόσεις στους πολίτες της, παρέχοντας δύο ή περισσότερα εμβόλια στο 89,7% του πληθυσμού της. Συγκριτικά, το 66,8% των ανθρώπων στις ΗΠΑ έχουν κάνει δύο ή περισσότερα εμβόλια COVID-19.

Shares