Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Είναι τα smartphone τόσο εθιστικά όσο τα ναρκωτικά;

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΜΙΑ μέρα χωρίς το τηλέφωνό σου; Τι θα λέγατε για μια εβδομάδα; Αν σας φαίνεται αδιανόητο, δεν είστε μόνοι. Οι ερευνητές του USC μελετούν πώς τα smartphones μπορεί να επανασυνδέουν τον εγκέφαλό μας και να μας κάνουν εξαρτημένους.

«Ο εθισμός στο διαδίκτυο έχει κάποιες ομοιότητες συμπεριφοράς με τη χρήση σκληρών ναρκωτικών», λέει ο Antoine Bechara , καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμονας στο Κολέγιο Γραμμάτων, Τεχνών και Επιστημών του USC Dornsife. «Οι ομοιότητες μεταξύ του διαδικτύου και του εθισμού στην κοκαΐνη βρίσκονται πραγματικά σε αυτά τα συστήματα του εγκεφάλου που σας οδηγούν προς την ανταμοιβή». Αυτό περιλαμβάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης, του νευροδιαβιβαστή ανταμοιβής και ευχαρίστησης. (Μια σημαντική διαφορά, ωστόσο, είναι ότι η κοκαΐνη βλάπτει τον προμετωπιαίο φλοιό, κάτι που οδηγεί σε κακή λήψη αποφάσεων, ενώ ο εθισμός στο διαδίκτυο όχι.)

«Η σάρωση σε εφαρμογές είναι εγγενώς ανταμείβοντας λόγω της επίθεσης ντοπαμίνης στον εγκέφαλο κάθε φορά που λαμβάνεται ένα νέο μήνυμα», προσθέτει η Τζούλι Ολμπράιτ, λέκτορας ψυχολογίας στο USC Dornsife. «Η πληγείσα περιοχή είναι το ίδιο «κέντρο αναψυχής» που ενεργοποιείται από την κοκαΐνη και άλλα εθιστικά ναρκωτικά».

Η εξάρτηση από τα smartphone είναι υψηλή μεταξύ των νέων. Μια πρόσφατη έρευνα από το USC Annenberg School for Communication and Journalism ( PDF ) διαπίστωσε ότι οι μισοί έφηβοι στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία ένιωθαν εθισμένοι στα τηλέφωνά τους. Οι ηλικιωμένοι μπορεί να εξαρτώνται επίσης.

Ο ειδικός σε θέματα εθισμών Steve Sussman , καθηγητής προληπτικής ιατρικής, ψυχολογίας και κοινωνικής εργασίας, μελετά το φαινόμενο. «Οι συνέπειες που σχετίζονται με τον εθισμό στα smartphone περιλαμβάνουν έλλειψη συγκέντρωσης και μειωμένη απόδοση στο σχολείο ή την εργασία. τροχαία και άλλα ατυχήματα· πιθανή θολή όραση. διαταραχή ύπνου και οικονομικό κόστος», λέει ο Sussman, σημειώνοντας ότι η συνεχιζόμενη έρευνα του USC θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη τεκμηριωμένων οδηγιών για τη θεραπεία του εθισμού στα smartphone.

Shares