Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Είναι οριστικό: Από Σεπτέμβριο 3η δόση και φαρμακερή – Ακόμα να χτιστεί το “τείχος ανοσίας”…

Η πλατφόρμα για την αναμνηστική δόση ανοίγει από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Αναμνηστική δόση θα κάνουν κατά προτεραιότητα μεταμοσχευμένοι, ανοσοκατασταλμένοι, καρκινοπαθείς υπό αγωγή, άτομα με νεφρική ανεπάρκεια. Όσοι έχουν κάνει Johnson&Johnson θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δεύτερη δόση του ίδιου εμβολίου


Στο εμβολιαστικό πρόγραμμα και στις εξελίξεις που αφορούν στα εμβόλια αναφέρθηκαν στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Δευτέρας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως είπε η κυρία Θεοδωρίδου ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παρέχει προστασία που φθάνει το 95%. Ηαύξηση της εμβολιαστικής κάλυψη αποτελεί την καλύτερη προστασία και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η χορήγηση τρίτης δόσης στοχεύει στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου και θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανή κάλυψη. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοποιητικό ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισες ότι η μετάλλαξη Δέλτα ανέτρεπε πολλές προβλέψεις και προσδοκίες. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός στη σοβαρή νόσηση σε ποσοστό άνω του 90%.

Με τη παραλλαγή Δέλτα οι εμβολισμένοι είναι λογικότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια νόσο. Εντούτοις τα εμβολιασμένα άτοπμα έχουν 65% λιγότερες πιθανότητες να μεταδιδόσουν από τους ανεμβολίαστους.

Η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος μείωσης της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Η χορήγηση της 3ης δόσης στοχεύει στη θωράκιση όσων δεν είχαν ικανοποιητική ανοσοποιητική ανταπόκριση. Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση της ανοσοαπόκρισης, ώστε να έχουμε υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων λόγω μείωσης με την πάροδο του χρόνου.

Στις 17 Αυγούστου συνεδρίασαν οι αρμόδιες επιτροπές και αποφάσισαν ότι η τρίτη δόση θα είναι mRNA για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις, τόσο από εμβόλια mRNA όσο και AstraZeneca.

H τρίτη δόση θα χοιρηγείται 4 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση σε συγκεκριμένες ομάδες:

– Σε όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων
– Ατομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
– Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια
– Άτομα με καρκίνος υπό αγωγή
– Άτομα σε ανοσοκαταστολή. (συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, HIV κλπ) που λαμβάνουν ειδικές θεραπείες

Υπάρχει συγκεκριμένος κατάλογος με φάρμακα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, μεταξύ αυτών η κορτιζόνη από μία δοσολογία και πάνω.

Τόνισε δε, ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν πρέπει να αποπροσανατολίζει από τον βασικό στόχο που είναι ο βασικός εμβολιασμός.

Πηγή: protothema.gr

Shares