Σάββατο , 4 Φεβρουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Είναι ο πραγματικός Santa Claus θαμμένος στην Ιρλανδία;

Jerpoint_Abbey1.jpg

Ιρλανδοί ιστορικοί λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λείψανα του Αγίου Νικολάου (που αργότερα ονομάστηκε Άγιος Βασίλης) μεταφέρθηκαν στην Ιρλανδία

Κοντά στην πόλη Κίλκενι στην Ιρλανδία, ένα εγκαταλελειμμένο μεσαιωνικό χωριό φιλοξενεί έναν μυστηριώδη θρύλο που σχετίζεται με τα Χριστούγεννα.

Ανάμεσα στα βοσκοτόπια των προβάτων βρίσκεται ένα νεκροταφείο του 13ου αιώνα και τα ερείπια της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που δεσπόζει πάνω από το σπίτι της οικογένειας της Maeve και του Joe O’Connell.

Μεταξύ αυτών που έχουν ταφεί εκεί, είναι και οι πρώτοι κάτοικοι του κτήματος, οι ενορίτες της εκκλησίας και – σύμφωνα με τον τοπικό μύθο – ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων, αυτός που ενέπνευσε τον Santa Claus (Άγιο Βασίλη), σύμφωνα με το BBC.

Σήμερα, η οικογένεια O’Connell κατέχει το JerpointPark, ένα έρημο μεσαιωνικό χωριό του 12ου αιώνα που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα από την πόλη Κίλκενι.

Είναι επίσης οι μόνοι κάτοικοι του οικισμού, που κάποτε ονομαζόταν Newtown Jerpoint. Πιστεύεται ότι ιδρύθηκε από τους Νορμανδούς, οι οποίοι έφτασαν στην Ιρλανδία γύρω στο 1160 μ.Χ.

Σύμφωνα με το Ιρλανδικό Συμβούλιο Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η πόλη άκμασε μέχρι τον 15ο αιώνα. Τα αρχαιολογικά στοιχεία έχουν αποκαλύψει σπίτια, μια πλατεία αγοράς, έναν πύργο, μια γέφυρα, δρόμους, έναν μύλο, ένα σύστημα διαχείρισης νερού και το κοντινό Αβαείο Jerpoint, το οποίο εξακολουθεί να ευδοκιμεί. Αλλά μέχρι τον 17ο αιώνα, οι κάτοικοι της πόλης είχαν εξαφανιστεί, πιθανώς λόγω ενός συνδυασμού βίαιων επιθέσεων και πανούκλας. Είναι μυστήριο πώς η πόλη-φάντασμα έγινε ο υποτιθέμενος τόπος ανάπαυσης του Αγίου Νικολάου. Αλλά μερικοί άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας O’Connell – πιστεύουν ότι η τοπική παράδοση μπορεί να ρίξει λίγο φως στο θέμα.

«Ο θρύλος λέει ότι ο τάφος ήταν πάντα εδώ», λέει η Maeve , δείχνοντας ένα περίτεχνο πέτρινο ομοίωμα στην αυλή της εκκλησίας. Στην ταφόπλακα είναι η μορφή ενός άνδρα που στέκεται με τα χέρια του πιασμένα στα δάχτυλα, τις παλάμες στραμμένες προς τα έξω, παραπέμποντας στη φιλανθρωπική φύση του θαμμένου ατόμου. Ο συμβολισμός, φυσικά, δεν χρειάζεται καμία εξήγηση για όποιον μεγάλωσε λαμβάνοντας δώρα από τον Άγιο Βασίλη ή με οποιοδήποτε άλλο όνομα είναι γνωστός ο Άγιος Νικόλαος.

Αν και ο Άγιος Βασίλης ζει στις καρδιές όσων τον πιστεύουν, το πρόσωπο που ενέπνευσε αυτή τη θρυλική φιγούρα ήταν ένας θνητός, ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων. Πριν γίνει άγιος, ο Νικόλαος ήταν ένα ορφανό αγόρι που γεννήθηκε στην αρχαία ρωμαϊκή πόλη Πάταρα και έδωσε την κληρονομιά του σε «άπορους, ασθενείς και φτωχούς», σύμφωνα με το Vatican News. Έγινε επίσκοπος των Μύρων, που τώρα ανήκει στην Τουρκία, συμμετείχε στη Σύνοδο της Νίκαιας το 325, η οποία ανακήρυξε τον Ιησού γιο του Θεού και ο οποίος πέθανε και ετάφη στα Μύρα στις 6 Δεκεμβρίου 343.

Ωστόσο, η ακριβής τοποθεσία της σορού του Αγίου Νικολάου εξακολουθεί να αποτελεί δίλημμα για τους ερευνητές. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο τάφος του είναι άθικτος, κάτω από το δάπεδο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στην Αττάλεια της Τουρκίας. Άλλοι ισχυρίζονται ότι το σώμα του κλάπηκε και μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου βρίσκεται σε μια κρύπτη κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Νικολάου. Επιπλέον, άλλοι ισχυρίζονται ότι τα λείψανα από το σώμα του πουλήθηκαν ή δόθηκαν σε ανθρώπους και εκκλησίες σε όλο τον κόσμο.

Η Maeve δείχνει τις εικόνες στο ομοίωμα, με δύο ανδρικές φιγούρες να κοιτούν πάνω από τους ώμους του Αγίου Νικολάου. Αντιπροσωπεύουν τους δύο σταυροφόρους ιππότες που υποτίθεται ότι μετέφεραν το σώμα του Αγίου Νικολάου από τον τόπο ταφής του στην Τουρκία ή στην Ιταλία. Κατά τη διάρκεια της αποστολής τους, ο μύθος λέει ότι οι ιππότες πήραν ένα λείψανο του αγίου μαζί τους στην Ιρλανδία, όπου κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Newtown Jerpoint και τελικά θάφτηκε στο νεκροταφείο της εκκλησίας.

Πηγή: Newsbomb.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares