Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ η εκλεκτή του Τραμπ για το Ανώτατο Δικαστήριο – Πολέμιος των αμβλώσεων…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ορίζει ως υποψήφια την Έιμι Κόνεϊ Μπάρετ για να καλύψει την κενή θέση της εκλιπούσας Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ…

«Αυτός είναι ο τρίτος μου διορισμός (στο Ανώτατο Δικαστήριο) και είναι μια υπέροχη στιγμή», είπε ο κ. Τραμπ από τους κήπους του Λευκού Οίκου.

«Απόψε, έχω την τιμή να διορίσω μια από τις πιο λαμπρές και ταλαντούχες νομικούς της χώρας στο Ανώτατο Δικαστήριο» συμπλήρωσε, τονίζοντας την «ακλόνητη πίστη» του στο Σύνταγμα.

«Θα είσαι φανταστική» είπε απευθυνόμενος στην κ. Μπάρετ, η οποία στεκόταν στο πλευρό του Ρεπουμπλικάνου προέδρου.

Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε μια «ταχεία» έγκριση της υποψηφιότητας Μπάρετ από τη Γερουσία, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι κατέχουν την πλειοψηφία.

«Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες και αγαπώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», ανέφερε η κ. Μπάρετ σε σύντομη δήλωσή της, αποτίοντας φόρο τιμής στην Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

Η κ. Μπάρετ, Καθολική 48 ετών, ορίστηκε από τον κ. Τραμπ στο 7ο Αμερικανικό Εφετείο του Σικάγο το 2017 και είναι γνωστή για τις συντηρητικές θρησκευτικές απόψεις της. Υπενθυμίζεται πως οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν ισόβια θητεία.

Σε μια πρώτη του αντίδραση, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε τη Γερουσία των ΗΠΑ να μην εγκρίνει την τοποθέτηση της κ. Μπάρετ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου επιλέγονται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ωστόσο ο διορισμός τους πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Εφόσον η κ. Μπάρετ καλύψει την κενή θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, οι συντηρητικοί δικαστές θα έχουν πλειοψηφία έξι έναντι τριών.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Shares