Πέμπτη , 21 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Εικονική ανακήρυξη ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο προτείνει ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας» στον Ερντογάν…

Η πρόταση του απόστρατου ναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτζί  για την τουρκική «απάντηση» στην συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου

Σε «εικονικές» ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο, ζητάει να προχωρήσει η Τουρκία, ο απόστρατος ναύαρχος, Τσιχάτ Γιαϊτζί, ως απάντηση στην συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου. Μιλώντας στο Κέντρο Ναυτικών στρατηγικών σπουδών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir o Γιαϊτζί , που θεωρείται κύριος εμπνευστής των ακραίων διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο Πέλαγος και στην ανατολική Μεσόγειο, ζήτησε να προχωρήσει η Τουρκία άμεσα σε κινήσεις «ψυχολογικού πολέμου», θεωρώντας ως δεδομένο πως έχει ανακηρυχθεί ΑΟΖ με Ισραήλ και Λίβανο, ακόμη και εάν αυτό δεν ισχύει.

Παράλληλα ζήτησε άμεσα να σταλούν στην θαλάσσια περιοχή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας, ερευνητικά πλοία που θα ξεκινήσουν άμεσα σεισμικές έρευνες, προκειμένου η Άγκυρα ν’ αποδείξει πως μόνο αυτή έχει το δικαίωμα να το πράξει.Δήλωσε συγκεκριμένα ο απόστρατος ναύαρχος και πρώην υπαρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας:

«Δεν αποτελεί ουσιαστικά λύση το να στείλουμε πολεμικά πλοία στην περιοχή για να δείξουμε ότι η ΑΟΖ ανήκει σε εμάς, επειδή τα πολεμικά πλοία μας μπορούν να υλοποιήσουν την εκπαίδευσή τους ελεύθερα παντού. Για να δείξουμε ότι αυτή η περιοχή ανήκει σε εμάς (Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο) και να διεκδικήσουμε έμπρακτα τα δικαιώματά μας, είναι απαραίτητο να στείλουμε αμέσως πλοίο για σεισμικές έρευνες ή εξόρυξη στην περιοχή. Επιπλέον, το πιο σημαντικό είναι ότι η ΑΟΖ μας πρέπει να δηλωθεί επίσημα στην Ανατολική Μεσόγειο αμέσως, σαν να είχε συναφθεί συνθήκη με το Ισραήλ και τον Λίβανο χωρίς να χάσουμε καθόλου χρόνο. Κατά την εκπλήρωση των ζητημάτων που αναφέρω παραπάνω, τα οφέλη και οι ανάγκες λαμβάνονται υπόψη όσον αφορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

O Γιαϊτζί αν και οδηγήθηκε πρόσφατα σε τιμητική… αποστρατεία από τον Ερντογάν, έχει καταφέρει οι ακραίες θεωρίες του για Αιγαίο Πέλαγος και ανατολική Μεσόγειο, να υιοθετηθούν πλήρως από την τουρκική κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νέο-οθωμανικών ονειρώξεών της περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Πρώτο Θέμα
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares