Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Είχε προειδοποιήσει ο Κ.Βελόπουλος για τα 6 ν.μ και τις ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο… Δεν τον άκουσαν…

Είχε προειδοποιήσει ο Κ.Βελόπουλος για τα 6 ν.μ και τις ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο... Δεν τον άκουσαν...

Η επιστροφή του Oruc Reis συνιστά έμπρακτη απαξίωση στην έννοια της καλής γειτονίας και των όποιων προθέσεων περί συνύπαρξης των δύο πλευρών. ‘Φτύνει κατάμουτρα’ την Ελλάδα αλλά και τη Γερμανία η οποία, σε ρόλο διαιτητή προσπαθεί να φέρει πιο κοντά τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη.

Το κακό όμως είναι πως η κίνηση αυτή της Τουρκίας δεν είναι παράνομη. Όχι ότι είναι νόμιμη, αλλά τουλάχιστον έχει μία νομιμοφάνεια.

Από σήμερα τα ξημερώματα μέχρι και το βράδυ της 22ας Οκτωβρίου, το «Oruc Reis» θα κινείται σε μια περιοχή από τα νότια της Ρόδου μέχρι και σε μια περιοχή σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλιών από το σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελόριζο). Πρακτικά η Άγκυρα κινείται μεταξύ 6 ναυτικών μιλίων, που είναι η έκταση των χωρικών υδάτων του Καστελόριζου, και 12 ναυτικών μιλίων που είναι η έκταση που μπορεί να έχει το Καστελόριζο εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη απόφασης επέκτασής τους.

Ουσιαστικά η Άγκυρα αρνείται όχι μόνο την υφαλοκρηπίδα για το Καστελόριζο, αλλά και την διασφαλισμένη από το διεθνές δίκαιο δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων.

Τι λέει πρακτικά η Τουρκία. Σε απλά ελληνικά. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας είναι στα 6 ν.μ.!  6 ν.μ και 1 εκατοστό είναι μη ελληνικά ύδατα, κατά συνέπεια μπορώ να επιχειρήσω (με το Oruc Reis εν προκειμένω) έρευνες.

Σημαίνει επίσης πως η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκταθεί στα 12 ν.μ.

Το κακό στην όλη υπόθεση είναι πως η επέκταση των 12 ν.μ στο Ιόνιο μόνο και η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο, δίνουν το ψευδές επιχείρημα στην Τουρκία πως υπάρχουν ειδικοί όροι στο Αιγαίο.

Ουσιαστικά ερμηνεύει η Τουρκία (ψευδώς το τονίζουμε) τη μη άσκηση ενός δικαιώματος (της επέκτασης σε 12 ν.μ) ως παραίτηση από αυτό το δικαίωμα.

Όλα αυτά όμως επιβεβαιώνουν τα όσα έλεγε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κ.Βελόπουλος, εδώ και μήνες, προειδοποιώντας για τις λάθος κινήσεις με τις υπογραφές ΑΟΖ με Ιταλία κι Αίγυπτο.

Όχι ο καθορισμός των θαλασσίων συνόρων, αυτός καθ’ ευατός, αλλά ο τρόπος που έγινε. 12 ν.μ μόνο στο Ιόνιο και μερική ΑΟΖ με την Αίγυπτο.

 

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares