Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποια ομάδα αίματος αυξάνει τον κίνδυνο πριν τα 60

Οι ομάδα αίματος φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο στην πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου πριν την ηλικία των 60 ετών.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ δημοσίευσαν στο Neurology στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι έχοντες ομάδα αίματος Α κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο πριν τα 60 εν αντιθέσει με άτομα που έχουν άλλες ομάδες αίματος.

Οι ομάδες αίματος αντιπροσωπεύουν την ευρεία ποικιλία χημικών ουσιών που εμφανίζονται στην επιφάνεια των ερυθρών κυττάρων του αίματος.

Κάθε άνθρωπος ανήκει σε μία από τις οκτώ ομάδες αίματος. Αυτές οι ομάδες, αποτελούν υποκατηγορίες των τεσσάρων κύριων ομάδων του συστήματος ΑΒΟ – A, B, AB ή O. Το σύστημα ρέζους (Rh) διαχωρίζει περαιτέρω αυτές τις τέσσερεις ομάδες σε Rh θετικό(+) ή Rh αρνητικό(-), δημιουργώντας οκτώ βασικούς τύπους ή ομάδες αίματος: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB- ή AB+.

Η πιο συχνή ομάδα αίματος είναι η O+ και η σπανιότερη η AB-.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ αξιολόγησαν στοιχεία από 48 γενετικές κλινικές μελέτες που αφορούσαν σχεδόν 17.000 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο και σχεδόν 600.000 χωρίς ανάλογο ιατρικό ιστορικό. Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 18-59 ετών και προέρχονταν από Βόρεια Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία, Πακιστάν και Αυστραλία.

Η γονιδιακή ανάλυση εντόπισε δύο άμεσα σχετιζόμενες περιοχές του ανθρώπινου γονιδιώματος με τον κίνδυνο πρόωρου εγκεφαλικού επεισοδίου. Η μια συνέπιπτε με το σημείο που βρίσκονται τα γονίδια που ευθύνονται για την ομάδα αίματος που έχει κάθε άτομο.

Μια δεύτερη ανάλυση συγκεκριμένων τύπων γονιδίων του τύπου αίματος εντόπισε άτομα των οποίων το γονιδίωμα κωδικοποιούσε μια παραλλαγή της ομάδας Α και τα οποία είχαν 16% μεγαλύτερη πιθανότητα εγκεφαλικού επεισοδίου πριν από την ηλικία των 60 ετών, σε σύγκριση με έναν πληθυσμό άλλων τύπων αίματος.

Όσοι είχαν ένα γονίδιο της ομάδας αίματος Ο, είχαν 12% μικρότερο κίνδυνο.

«Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν γιατί η ομάδα αίματος Α συντελεί σε αυξημένο κίνδυνο», εξηγεί ο συγγραφέας και Νευρολόγος Steven Kittner σε δελτίο Τύπου. «Αλλά ίσως να έχει να κάνει με τους παράγοντες πήξης του αίματος, όπως τα κύτταρα που αποικίζουν τα αιμοφόρα αγγεία, τα αιμοπετάλια καθώς και άλλες κυκλοφορούντες πρωτεΐνες, που παίζουν ρόλο στον σχηματισμό των θρόμβων αίματος», συμπληρώνει.

Ένα επίσης σημαντικό εύρημα της μελέτης προέκυψε όταν έγινε σύγκριση των ατόμων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 60 ετών και όσων είχαν το ίδιο επεισόδιο μετά τα 60 έτη.

Οι ερευνητές εστίασαν σε μια υποομάδα 9.300 ατόμων που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τα 60 και 25.000 που δεν είχαν ανάλογο ιατρικό ιστορικό μετά το συγκεκριμένο ηλικιακό ορόσημο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στην ομάδα αίματος Α έγινε ασήμαντος στην ομάδα που υπέστη το επεισόδιο μετά τα 60, υποδηλώνοντας ότι τα εγκεφαλικά επεισόδια που εκδηλώνονται νωρίς μπορεί να έχουν διαφορετικό μηχανισμό σε σύγκριση με εκείνα που συμβαίνουν αργότερα.

«Τα εγκεφαλικά επεισόδια σε νεότερους ανθρώπους είναι λιγότερο πιθανό να προκληθούν από αθηροσκλήρωση και πιο πιθανό να οφείλονται σε παράγοντες που σχετίζονται με το σχηματισμό θρόμβων», αναφέρει η επιστημονική ομάδα.

Τέλος, η μελέτη έδειξε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Β έχουν περίπου 11% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Παλαιότερες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι το τμήμα του γονιδιώματος που κωδικοποιεί την ομάδα αίματος, το σημείο ΑΒΟ, σχετίζεται με την ασβεστοποίηση της στεφανιαίας αρτηρίας -που περιορίζει την ροή του αίματος- και το έμφραγμα.

Η γενετική αλληλουχία για τις ομάδες αίματος Α και Β έχει σχετιστεί επίσης με ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.

pronews.gr

 

Shares