Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Εγκαταλείπουν μαζικά την χώρα οι μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική-ΒΙΝΤΕΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Εκατοντάδες Αφρικανοί της υποσαχάριας Αφρικής επιστρέφουν στις πατρίδες τους εν μέσω έξαρσης της βίας στην Τυνησία

Η Μαριάμα Μπανγκούρα μόλις επέστρεψε στη χώρα της, τη Γουινέα, από την Τυνησία, αφού διέφυγε από επιθέσεις κατά μεταναστών. «Μας έβγαλαν από τα σπίτια μας είναι λυπηρό. Δεν μπορούσαμε να αγοράζουμε ψωμί στα μαγαζιά και στις αγορές, μας διώχνουν», είπε. είπε η Μπανγκούρα στην DW.

Παρά το γεγονός ότι φαινόταν κουρασμένη και ταραγμένη, η Μπανγκούρα είπε ότι ήταν χαρούμενη και «περήφανη που επέστρεψε στο σπίτι της».

Η γυναίκα είναι μια μόνο από τους πολλούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Τυνησία εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων που πυροδοτήθηκαν από σχόλια που έγιναν σε μια ομιλία του Τυνήσιου προέδρου Καΐς Σαγέντ. Τι είπε ο πρόεδρος; Ο Σαγέντ ανέφερε ότι οι μετανάστες βρίσκονται πίσω από την εγκληματικότητα στην Τυνησία και διέταξε τους αξιωματούχους να λάβουν «επείγοντα μέτρα» για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης.

Τα σχόλιά του πυροδότησαν ένα κύμα απολύσεων, εξώσεων και επιθέσεων κατά Αφρικανών μεταναστών στην Τυνησία. Οι ομάδες δικαιωμάτων έσπευσαν να καταδικάσουν τα σχόλιά του. Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FIDH) είπε ότι είχε τεκμηριώσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων αυθαίρετων συλλήψεων και κρατήσεων, επιθέσεων, εξώσεων και απολύσεων τις εβδομάδες που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Σαγέντ.

Η Διεθνής Αμνηστία (AI) είπε ότι πήρε συνεντεύξεις από 20 άτομα στην Τυνησία, συμπεριλαμβανομένων πέντε αιτούντων άσυλο και 15 μεταναστών χωρίς έγγραφα από το Καμερούν, τη Σιέρα Λεόνε, τη Γκάνα, τη Νιγηρία, τη Γουινέα και την Ακτή Ελεφαντοστού.

Και οι 20 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση ενώ σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις ήταν παρόντες και αστυνομικοί, αλλά δεν κατάφεραν να επέμβουν. Οι μετανάστες χαρακτήρισαν τις ενέργειες των αρχών της Τυνησίας προσβλητικές και ακατάλληλες. Ο Ibrahima Diallo, ένας μετανάστης από την Γουινέα που έφυγε από την Τυνησία, είπε στην DW ότι ήταν μάρτυρας επιθέσεων που διέπραξαν Τυνήσιοι σε ανθρώπους από την υποσαχάρια Αφρική.

Η Γουινέα ήταν η πρώτη υποσαχάρια χώρα που άρχισε να επαναπατρίζει τους υπηκόους της από την Τυνησία μετά τα γεγονότα. Η υπουργός Εξωτερικών της Γουινέας, Μορισάντα Κουγιάτε συνόδευσε το πρώτο αεροπλάνο με επαναπατριζομένους από τη Γουινέα.

newsbomb.gr

Shares