Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Εφυγε από την ζωή ο ταλαντούχος μουσικός Καρυοφύλλης Δοΐτσίδης

Από τη ζωή έφυγε σήμερα ο μεγάλος Θρακιώτης μουσικός Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης.

Με το έργο του έκανε γνωστή τη μουσική παράδοση της Θράκης σε όλη την Ελλάδα, σύμφωνα με το evros24, βασιζόμενος πάντα στο τρίπτυχο «τραγούδι, χορός, φορεσιά».

Ποιος ήταν ο Καρυοφύλλης Δοϊτσίδης

Γεννήθηκε το 1930 στην Καρωτή Διδυμοτείχου. Έπαιζε ούτι, τραγουδούσε και συνέθετε. Το 1960 δημιούργησε το Συγκρότημα Δοϊτσίδη, ένα τοπικό μουσικοχορευτικό συγκρότημα, το οποίο συμμετείχε σε εκδηλώσεις αρχικά στη Θράκη και στη συνέχεια σε όλη την Ελλάδα. Από το 1958 έως το 1968, χρονιά που κατέβηκε στην Αθήνα, συμμετείχε σε εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Ε.Ι.Ρ. Κομοτηνής.

Μαζί με τις κόρες του Θεοπούλα και Λαμπριάνα έπαιζαν και τραγουδούσαν θρακιώτικη μουσική. Κυκλοφόρησαν συνολικά δεκαοχτώ προσωπικούς δίσκους, ενώ παράλληλα είχαν συμμετάσχει σε δίσκους άλλων μεγάλων καλλιτεχνών. Το 1985 η οικογένεια Δοϊτσίδη κέρδισε, για τον ενδέκατο σε σειρά δίσκο με τίτλο «Το κάστρο της Θρακιάς», το πρώτο βραβείο Οπτικοακουστικών Μέσων της Γαλλικής Ακαδημίας που διεξήχθη στο Παρίσι.

thraki-mousikos-

Έλαβε πολλά βραβεία για την προσπάθειά του να διασώσει τον μουσικό πολιτισμό της Θράκης. Για τον σκοπό αυτό, διατήρησε από το 1980 έως το 1994 στέκι μουσικής για τους θρακιώτες, το «Θρακιώτικο Στέκι», όπου έλεγαν μόνο θρακιώτικα τραγούδια.

 

protothema.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares