Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022

Έφοδος στα γραφεία της JP Morgan – Στο στόχαστρο ενδεχόμενο σκάνδαλο

Έφοδο στα γραφεία της JPMorgan στη Φρανκφούρτη έκαναν οι εισαγγελείς της Κολωνίας στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας τους για συναλλαγές Cum-Ex.


Ένας εκπρόσωπος των εισαγγελέων της Κολωνίας επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιείται έφοδος στη Φρανκφούρτη, αλλά αρνήθηκε να προσδιορίσει λεπτομέρειες.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις γερμανικές αρχές για την έρευνά τους», ανακοίνωσε η JP Morgan.

Η έρευνα αγγίζει τον Olaf Scholz

Τι ήξερε ο Olaf Scholz και πότε το ήξερε;
Οι απαντήσεις θα μπορούσαν κάλλιστα να καθορίσουν το μέλλον του γερμανού καγκελαρίου, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μια επίσημη έρευνα για μια απόφαση του 2017, όταν ήταν δήμαρχος του Αμβούργου, να μην εισπράξει 47 εκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές οφειλές από ιδιωτική τοπική τράπεζα που κατηγορείται για εξαπάτηση της κυβέρνησης.

Η εμπλοκή του Scholz έρχεται καθώς υπάρχουν στοιχεία ότι ο στενός κύκλος του γνώριζε περισσότερα για το σχέδιο να δώσει απαλλαγές στην τράπεζα.

Το σκάνδαλο, γνωστό ως «υπόθεση Cum Ex», περιελάμβανε μια εκτεταμένη απάτη από διεθνείς τράπεζες, traders και hedge funds, οι οποίοι εξαπάτησαν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις διεκδικώντας επιστροφές για φόρους που δεν πλήρωσαν ποτέ.

Η υπόθεση ταλαιπωρεί τον Scholz, ο οποίος διετέλεσε δήμαρχος του Αμβούργου έως ότου έγινε υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας το 2018, για χρόνια.

 

Η…κακιά ώρα

Η νέα εστίαση στις μέρες του στο Αμβούργο δεν θα μπορούσε να έρθει σε χειρότερη στιγμή για τον καγκελάριο.
Λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη σύστασή της, η τρικομματική συμμαχία του Scholz με τους Πράσινους και τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες καθώς αγωνίζεται να αντιμετωπίσει μια σειρά κρίσεων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, από την έλλειψη αερίου έως τον αυξανόμενο πληθωρισμό.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των Γερμανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση της δημόσιας τηλεόρασης που δημοσιεύθηκε στις αρχές του μήνα.
Ο Scholz, ο οποίος υποσχέθηκε να διατηρήσει τις κεντρώες πολιτικές της προκατόχου του, Angela Merkel, κυβέρνησε με την ίδια προσεκτική προσέγγιση αναμονής που χαρακτήριζε τη θητεία της.
Ωστόσο, οι επικριτές του Scholz λένε ότι η τρέχουσα γεωστρατηγική αναταραχή απαιτεί περισσότερη ευελιξία, στρατηγικό όραμα και τόλμη από την πιο ισχυρή χώρα της Ευρώπης.
Το ότι ο Scholz δεν είναι πολιτικός που μπορεί να αντιδρά εν κινήσει φάνηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα κατά την επίσκεψη στο Βερολίνο του Παλαιστίνιου ηγέτη Mahmoud Abbas, ο οποίος κατηγόρησε το Ισραήλ.
Ο Olaf Scholz, που στεκόταν δίπλα στον Abbas, δεν είπε τίποτα για να προκαλέσει τον καλεσμένο του, προκαλώντας θύελλα διαμαρτυριών.

bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares