Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

«ΕΦΙΑΛΤΙΚΗ» ΕΡΕΥΝΑ της Eurostat:1 στα 3 ελληνικά νοικοκυριά δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ…(ΦΩΤΟ)

Θλιβερή «πρωτιά» στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας, καθώς αποδεικνύεται ότι ένα στα τρία νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει έγκαιρα το ηλεκτρικό, το νερό και το τηλέφωνο…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς, γεγονός που αποτελεί «αποτύπωμα» της κρίσης.

Το 2010 τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ΔΕΚΟ ήταν λιγότερα από 2 στα 10.

Είναι από αυτές τις συγκριτικές μελέτες της Eurostat, που προσγειώνουν ανώμαλα στην πραγματικότητα όσους πιστεύουν ότι η έξοδος από την κρίση είναι δεδομένη για όλα τα στρώματα του πληθυσμού.

Μετά από μια δεκαετή, βαθιά κρίση, όπου το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της χώρας υπέστη απώλειες πολεμικού τύπου και τα εισοδήματα των νοικοκυριών πισωγύρισαν δεκαετίες, όντας πλέον χαμηλότερα κι από αυτά των χωρών που μπήκαν πρόσφατα στην Ευρωζώνη, μια ακόμα έρευνα της Eurostat φωτίζει τη ζημιά στην κοινωνική συνοχή: το 35,6% των ελληνικών νοικοκυριών αδυνατούσε να πληρώσει εγκαίρως τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ.

Το συγκριτικό γράφημα

Το γράφημα από την Eurostat

Το γράφημα που συνοδεύει την έρευνα της Eurostat είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό, γιατί δείχνει ότι το 2018, έτος σημαδιακό αφού συμβόλιζε την τυπική έξοδο από τα πολυετή Μνημόνια, η Ελλάδα ήταν σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι από τη Βουλγαρία, με την οποία συνθέτουμε ένα απογοητευτικό δίδυμο, πολύ μακριά από τις αντίστοιχες «επιδόσεις» άλλων χωρών, όπως η Κροατία και η Ρουμανία και σίγουρα έτη φωτός από το μέσο ευρωπαϊκό όρο του 6,6%.

Μπαίνοντας κανείς στη διαδικασία να αναζητήσει περισσότερα στοιχεία, σε βάθος χρόνου, θα διαπιστώσει ότι μπαίνοντας στο τούνελ της κρίσης το 2010, τα ελληνικά νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν εγκαίρως λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου ήταν λιγότερα από 2 στα 10. Η κρίση ανέβασε τα «μαύρα» ποσοστά σε επίπεδα… Βουλγαρίας, εκτινάχθηκαν πάνω από το 42% στη διετία 2015- 2016 κι έκτοτε υποχωρούν αλλά με βραδείς ρυθμούς.

Τα στοιχεία της Eurostat που χρήζουν, ωστόσο, ακόμα μεγαλύτερης προσοχής, ειδικά από τα συναρμόδια υπουργεία, είναι αυτά που αφορούν στην αδυναμία των νοικοκυριών με παιδιά. Το γενικό ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά, που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς ΔΕΚΟ, στο σύνολο της Ε.Ε. είναι το διπλάσιο του μέσου όρου, δηλαδή 11%. Ποιο είναι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα; 40,1%!!!

Υπάρχουν, όμως και χειρότερα. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Eurostat, το 48% των μονογονεϊκών οικογενειών στην Ελλάδα δήλωσαν αδυναμία έγκαιρης εξόφλησης λογαριασμών για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κι αυτό αν μη τι άλλο ενισχύει τα επισημάνσεις διεθνών οργανισμών για την έλλειψη στόχευσης των κοινωνικών επιδομάτων στην Ελλάδα…

Πηγή: iefimerida.gr/Γ.Παππούς

 

Shares