Τετάρτη , 30 Νοεμβρίου 2022

Εφιαλτικές οι δηλώσεις των νέων σε ρεπορτάζ – “Βλέπω το μέλλον μου να είναι εκτός Ελλάδας”

Η ενεργειακή κρίση και η αύξηση των τιμών στα ενοίκια, είναι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση τα σημαντικότερα προβλήματα των νέων στην Ελλάδα σήμερα. Σε ρεπορτάζ του, το Reuters, αναφέρεται σε νέους και νέες οι οποίοι αναγκάζονται να ζουν με τους γονείς τους, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στο υψηλό στεγαστικό κόστος.

Όπως αναφέρει το Reuters, ενώ η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης φέτος, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, οι νέοι δυσκολεύονται εξαιρετικά λόγω της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού, της αύξησης των ενοικίων και της έλλειψης μικρών διαμερισμάτων.

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι για το 83% των ερωτηθέντων ηλικίας 18-44 ετών, η εύρεση φθηνής στέγασης ήταν το κύριο πρόβλημά τους. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι δυσκολεύονταν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, με το 77% μετά βίας να τα καταφέρνει.
Τον τελευταίο χρόνο, το κόστος της στέγασης αυξήθηκε κατά 35,4%, η τιμή του ρεύματος κατά 30,5% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65,1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σήμερα τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα είναι κατά 29% υψηλότερες σε σχέση με το 2017.

Ανάσα για χιλιάδες νέους στην Ελλάδα, αναμένεται να δώσει το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μέσω του οποίου θα δίνονται δάνεια άτοκα ή με 1% επιτόκιο, για αγορά πρώτης κατοικίας, και πρόκειται να ενεργοποιηθεί στις αρχές του 2023.

 

ertnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares