Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

ΕΕΔΑ: ΛΟΑΤΚΙ, Ρομά και παλικάρια γίναμε «μαλλιά κουβάρια» – ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ ο πρόεδρος…

Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε πριν από λίγο ο δικαστικός, Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων».Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της».

Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθέτηση «χωρίς δημόσια διαβούλευση» και χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΔΑ.

«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της», σημειώνει.

Επίσης, χαρακτηρίζει την παραπάνω κυβερνητική ενέργεια ως «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις» και παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα απέστειλε η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Εθνικών Επιτροπών Ανθρωπίων Δικαιωμάτων Έμιλυ Λόγκαν, που εποπτεύει τις αντίστοιχες Επιτροπές κάθε κράτους της ΕΕ, με την οποία εκφράζει την αντίθεσή της στις αλλαγές που κάνει στη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ΕΕΔΑ η κυβέρνηση.

Την επιστολή Λόγκαν αποκάλυψε ο Ανδρέας Λοβέρδος στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας από τον υπουργό Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλο να αποσύρει τις σχετικές διατάξεις.

Η επιστολή της Εμιλυ Λόγκαν στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα:

Προς την Αυτού Εξοχότητα, Αλέξιο Τσίπρα, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Μέγαρο Μαξίμου

Ηρώδου Αττικού 19, 10674 Αθήνα Ελλάδα

Τετάρτη, 3 Απριλίου 2019

Κύριε Πρωθυπουργέ
Θέμα: Διαβούλευση για τα Κριτήρια Συμμετοχής στo Εθνικό Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Σας γράφω υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Ινστιτούτων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ENNHRI) για ένα θέμα αναφορικά με το οποίο σας επέστησε την προσοχή η Ελληνική Εθνική Επιτροπή Για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα , ο επίσημος εθνικός θεσμός για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ελλάδα. Το ENNHRI εκπροσωπεί 44 Εθνικά Ινστιτούτα Για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (NHRI) κι ένα ένα από τα τέσσερα περιφερειακά δίκτυα Εθνικών Ινστιτούτων που απαρτίζουν την Παγκόσμια Συμμαχία των Εθνικών Ινστιτούτων (GANHRI).

Αντιλαμβάνομαι ότι το υπουργείο Επικρατείας έφερε στο Κοινοβούλιο στις 26 Μαρτίου 2019 ένα νέο νομοσχέδιο που τροποποιεί και διευρύνει τη σύνθεση του ελληνικού NHRI χωρίς πρότερη διαβούλευση. Ανησυχούμε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν συμβαδίζει με τις τις Αρχές των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών, τα αντικειμενικά διεθνή πρότυπα, βάσει των οποίων έχουν διαπιστευτεί όλα τα NHRI, λόγω της έλλειψης ευρείας διαβούλευσης.

Ένα κεντρικό δόγμα των Αρχών των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών είναι η απαίτηση ένα Εθνικό Ινστιτούτο να είναι πλουραλιστικό και να εκφράζει ευρέως την εθνική κοινωνία. Χαιρετίζουμε την πρόταση συμπερίληψης μειονοτικών ομάδων όπως οι κοινότητες Ρομά και ΛΟΑΤΚι στο σώμα λήψης αποφάσεων του ελληνικού NHRI. Ωστόσο, ανησυχούμε ότι μπορεί να παραβλεφθεί μια ευρύτερη εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων, λόγω έλλειψης διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με την Ενότητα Β.1 των Αρχών των Παρισίων «η σύνθεση των εθνικών ινστιτούτων και ο διορισμός των μελών τους είτε μέσω εκλογών ή με άλλο τρόπο, θα πρέπει να γίνεται συμφώνως προς μια διαδικασία, που παρέχει όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την εξασφάλιση της πλουραλιστικής εκπροσώπησης των κοινωνικών δυνάμεων (της κοινωνίας των πολιτών) που συμμετέχουν στην προώθηση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ».

Ο διεθνής οργανισμός που εξετάζει τη διαπίστευση των NHRI, η Υποεπιτροπή διαπίστευσης (SCA) του Γραφείου της GANHRI, διευκρίνισε ότι «τα κριτήρια συμμετοχής στο όργανο λήψης αποφάσεων πρέπει να θεσπιστούν νομοθετικά, να δημοσιοποιηθούν και να αποτελέσουν αντικείμενο διαβούλευσης με όλους τους ενδιαφερόμενους, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών. Κριτήρια που μπορούν να περιορίσουν αδικαιολόγητα και να περιορίσουν την πολυμορφία και την πολυφωνία της σύνθεσης της συμμετοχής της NHRI θα πρέπει να αποφεύγονται».
iefimerida.gr

Shares