Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

ΕΕ: Προειδοποιούν τον Έλον Μασκ με κυρώσεις μετά από λογαριασμούς δημοσιογράφων που διαγράφηκαν

Ο Έλον Μασκ έχει προειδοποιηθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις της ΕΕ «σύντομα» μετά την απαγόρευση αρκετών διακεκριμένων δημοσιογράφων από το Twitter.

Σε μια ξαφνική εκκαθάριση που φαινόταν να κοροϊδεύει τον αυτοαποκαλούμενο απολυταρχισμό της ελευθερίας του λόγου του Μασκ, ο δισεκατομμυριούχος πρότεινε ότι οι δημοσιογράφοι είχαν αποσυρθεί επειδή μοιράστηκαν προσωπικές πληροφορίες για αυτόν

Η Ευρωπαία Επίτροπος Βέρα Γιούροβα είπε ότι οι αναστολές είναι «ανησυχητικές» και είπε ότι ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης κινδύνευε να περάσει τις «κόκκινες γραμμές» στη νομοθεσία της ΕΕ που προστατεύει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

«Ο Έλον Μασκ πρέπει να το γνωρίζει αυτό», έγραψε στο Twitter. “Υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Και κυρώσεις, σύντομα.” Μεταξύ των ρεπόρτερ που επλήγησαν είναι προσωπικό του CNN, της Washington Post, των New York Times και του Mashable. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέβασε στιγμιότυπα οθόνης των απαγορευμένων λογαριασμών, προσθέτοντας: “Οι παρακάτω δημοσιογράφοι δεν μπορούν πλέον να μας ακολουθούν, να σχολιάζουν και να επικρίνουν. Έχουμε πρόβλημα με αυτό,

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις αναστολές, οι οποίες περιελάμβαναν τον λογαριασμό της ανταγωνιστικής πλατφόρμας Mastodon, ο Μασκ είπε ότι «οι ίδιοι κανόνες doxxing ισχύουν για τους «δημοσιογράφους» όπως και για όλους τους άλλους».

Η αναφορά του Μασκ στους «κανόνες doxxing», που σημαίνει την κοινοποίηση προσωπικών πληροφοριών, έρχεται υπό το φως της αναστολής του λογαριασμού από το Twitter για την παρακολούθηση του τζετ του ιδιοκτήτη του.

Απείλησε να κινηθεί νομικά εναντίον του ιδιοκτήτη του @ElonJet, λέγοντας ότι ήταν κίνδυνος για τη «σωματική του ασφάλεια» αφού ισχυρίστηκε ότι ένας «τρελός καταδιώκτης» επιτέθηκε σε αυτοκίνητο που μετέφερε τον μικρό του γιο.

Ο Μασκ είπε ότι οι απαγορευμένοι δημοσιογράφοι είχαν τιμωρηθεί επειδή έκαναν tweet σχετικά με τον λογαριασμό bot. Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Full Fact, η οποία ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και τους ισχυρισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι οι απαγορεύσεις υπενθύμισαν ότι η ελευθερία του λόγου «είναι πολύ σημαντική για να αφεθεί στα χέρια οποιασδήποτε διαδικτυακής εταιρείας». Ένας εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δεν επέκρινε ευθέως τον Μασκ, λέγοντας ότι «ανεξάρτητα από την ιδιοκτησία, οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να εξισορροπούν την προστασία των χρηστών τους ενώ υποστηρίζουν την ελευθερία του λόγου».

 

news.sky.com

Shares