Κυριακή , 29 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

ΕΕ: Ώρα μηδέν για την επιβολή πλαφόν – Σε μειονεκτική θέση η Γερμανία

Ενεργειακή κρίση: Η Γερμανία κινδυνεύει να είναι μειοψηφία όσον αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου σε μία στιγμή που θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για τις συνομιλίες στην ΕΕ

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στόχο να συμφωνήσουν μέχρι απόψε σε ένα πλαφόν στην τιμή του αερίου και αυτοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για την ιδέα αυτή, όπως η Γερμανία, κινδυνεύουν να αποτελέσουν τη μειοψηφία, μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο.

«Ο στόχος μου είναι να έχουμε μια συμφωνία μέχρι το τέλος της σημερινής ημέρας», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα, ο οποίος προεδρεύει των συνομιλιών. Ο ίδιος δήλωσε πως ένας τρόπος για να τερματισθεί η διένεξη μεταξύ χωρών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας, η οποία διαρκεί μήνες, είναι να τεθεί σε ψηφοφορία μια συμβιβαστική πρόταση, αντί να επιδιωχθεί η επίτευξη ομόφωνης υποστήριξης.

«Αυτό θα ήταν φυσικά ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, επιμένοντας ότι οι ανησυχίες της Γερμανίας είναι βάσιμες. «Κανένας, και λιγότερο απ’ όλους εγώ, δεν έχει κάτι εναντίον των χαμηλών τιμών στην αγορά αερίου», δήλωσε ο Χάμπεκ.

«Ξέρουμε απλώς από προηγούμενες παρεμβάσεις στην αγορά, πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουμε κακό επιδιώκοντας το καλό», πρόσθεσε. Εξάλλου, κατά την άφιξή της για τη συνεδρίαση των ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας Μίριαμ Ντάλι δήλωσε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να επιτύχουν σήμερα ένα συμβιβασμό για το πλαφόν στο αέριο και η τελευταία πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι προσφέρει μια καλή βάση γι’ αυτό.

«Αυτό που προτείνει η προεδρία είναι ένα πολύ καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε η Ντάλι πριν εισέλθει στη συνεδρίαση. «Δείχνει επίσης την προθυμία να φθάσουμε σήμερα σ’ ένα συμβιβασμό. Είμαι πεπεισμένη πως σήμερα θα καταφέρουμε να συμβιβαστούμε, πιστεύω πως υπάρχει η σχετική προθυμία. Σήμερα είναι η κρίσιμη στιγμή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares