Πέμπτη , 30 Μαρτίου 2023

ΕΕ – Μέτρα για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής

Την αντιμετώπιση της κρίσης του αυξημένου κόστους ζωής επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσα από εκσυγχρονισμό και ενίσχυση των εθνικών συστημάτων ελάχιστου εισοδήματος, με τη δημιουργία μιας νέας νομοθεσίας.

Η ολομέλεια την Τετάρτη (15/3) ενέκρινε ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο μια ευρωπαϊκή οδηγία για επαρκές ελάχιστο εισόδημα θα καταστήσει πιο προσβάσιμα και αποτελεσματικά τα συστήματα.

Παράλληλα θα διασφαλίσει επίσης την ένταξη ατόμων στην αγορά εργασίας, που βρίσκονται εκτός, ενώ το κείμενο εγκρίθηκε με 336 ψήφους υπέρ, 174 κατά και 121 αποχές.

Οι χώρες της Ευρώπης θα πρέπει τακτικά να προβαίνουν σε αξιολόγηση των εθνικών συστημάτων τους, και στην ανανέωσή τους, αν και εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα επαρκές επίπεδο στήριξης ανάλογο με το εθνικό όριο κινδύνου φτώχειας (AROPE).

 

Έτσι δημιουργείται ένα «δίχτυ» κοινωνικής ασφάλειας, για την εγγύηση του ελάχιστου βιοτικού επιπέδου.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν την αύξηση ενημέρωσης σχετικά με αυτά τα προγράμματα, και να τα καταστήσουν πιο προσιτά, κυρίως για τις μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες, όπως οι άστεγοι.

Προτείνουν μέτρα για την αντιμετώπιση εκτεταμένων ζητημάτων, που παρατηρούνται στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η μη υιοθέτηση αυτού του είδους συστημάτων από κάποιες χώρες, και το ψηφιακό χάσμα.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2022 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρότεινε σχέδιο σύστασης του Συμβουλίου, σχετικά με το επαρκές ελάχιστο εισόδημα που θα διασφαλίζει την ενεργό ένταξη.

Η σύσταση θα καθορίζει, τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα ελάχιστου εισοδήματος του, ώστε να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα τους, και να ελαττωθεί ο αριθμός ανθρώπων που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού́ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

cnn.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares