Κυριακή , 26 Σεπτεμβρίου 2021

ΕΕ: Καταδικάζει την κλιμάκωση βίας στο Αφγανιστάν και ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός

Μόνιμη κατάπαυση του πυρός στο Αφγανιστάν ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καταδικάζοντας την αναζωπύρωση της βίας ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ταλιμπάν.

Η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν και ζητά μόνιμη κατάπαυση του πυρός, με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν σήμερα ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Επίτροπος, αρμόδιος για διαχείριση κρίσεων, Γιάνες Λέναρτσιτς.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει τη σημαντική κλιμάκωση της βίας στο Αφγανιστάν που προκλήθηκε από τις εντεινόμενες επιθέσεις των Ταλιμπάν, ιδίως την ένοπλη επίθεση στο γραφείο της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών (UNAMA) στην επαρχία Χεράτ, την επίθεση και τις επακόλουθες μάχες στο Λάσκαρ Γκα που είχαν προκαλέσει τουλάχιστον 40 θύματα αμάχων και την πιο πρόσφατη επίθεση με στόχο την κατοικία του υπουργού ‘Αμυνας Μπίσμιλαχ Μοχάμαντι στην Καμπούλ, η οποία σκότωσε οκτώ και τραυμάτισε τουλάχιστον 20 άτομα», αναφέρεται στην κοινή δήλωση του Μπορέλ και του Λέναρτσιτς.

«Η ΕΕ ζητά επείγουσα, ολοκληρωμένη και μόνιμη κατάπαυση του πυρός για να δοθεί μια ευκαιρία στην ειρήνη. Αυτή η παράλογη βία προκαλεί τεράστια δεινά στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνει τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων που αναζητούν ασφάλεια και στέγη.

Η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα», επισημαίνεται στη συνέχεια.

Τέλος, στη δήλωσή τους ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Γιάνες Λέναρτσιτς επισημαίνουν ότι οι παραβιάσεις των αρχών του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου (IHL) και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζουν να συγκλονίζουν τη χώρα, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν, όπως οι αυθαίρετες και εξωδικαστικές δολοφονίες αμάχων, οι δημόσιες μαστιγώσεις γυναικών και η καταστροφή των υποδομών.

«Ορισμένες από αυτές τις πράξεις θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να διερευνηθούν. Αυτοί οι μαχητές ή διοικητές των Ταλιμπάν πρέπει να λογοδοτήσουν», επισημαίνουν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares