Σάββατο , 25 Ιανουαρίου 2020
Τελευταία Νέα

Εδώ ΠτΔ, εκεί ΠτΔ, πού είναι ο ΠτΔ;…

H πρώτη συζήτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άνοιξε με τη Συνταγματική αναθεώρηση…

…όταν τα κοινοβουλευτικά κόμματα διασταύρωναν τα ξίφη τους για την απαιτούμενη πλειοψηφία για τηνεκλογή του.

Οι απόψεις που ακούστηκαν ήταν πολλές. Η μία πλευρά μιλούσε για«μη πολιτική εργαλειοποίηση της εκλογής του ΠτΔ», η άλλη πλευρά διατεινόταν ότι «ο ΠτΔ δεν είναι διοικητής ΔΕΚΟ».

Κανείς όμως από τους «μεγάλους» πολιτικούς αντιπάλους δεν εντόπισε το ουσιαστικό ζήτημα που έχει γεννηθεί με τον ΠτΔ, θέμα που τέθηκε μόνο από ένα νεοεισαχθέν κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την Ελληνική Λύση και τον Πρόεδρό της Κυριάκο Βελόπουλο.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ουσιαστική, βαθιά, πραγματική και ευρεία υποβάθμιση του θεσμού του ΠτΔ. Διότι, πράγματι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι θεσμός.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός του κράτους, ο αρχηγός των ενόπλωνδυνάμεων, ο διεθνής παραστάτης της χώρας, ο ρυθμιστής του πολιτεύματος! Οι θέσεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας έχουν βαρύνουσα σημασία, οι τοποθετήσεις του διαμορφώνουν σε κρίσιμες στιγμές το μέλλον της χώρας!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίαςεκπροσωπεί με την παρουσία του και το λόγο του τη χώρα μας διεθνώς, και δύναται ακόμα και από την Κυβέρνηση να ζητήσει να λογοδοτήσει.

Δυστυχώς όμως, όλα αυτά ΔΕΝ είναι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σήμερα ο ρόλος του έχει υποβαθμιστεί σε σημείο που η εκλογή του συνιστά μια τυπική διαδικασία, η οποία εξυπηρετεί πολιτικές ισορροπίες, κομματικά αλισβερίσια και φυσικά κάλυψη χρόνου στα τηλεοπτικά δελτία.

Αυτό το τελευταίο βρίσκεται αυτές τις μέρες σε έξαρση, με τα ονόματα των .. υποψηφίων να εναλλάσσονται αστραπιαία, κι έτσι τα κόμματα να «μετρούν» αντιδράσεις, να «αξιολογούν» προσωπικότητες, να «δημιουργούν» φασαρία.

Για ακόμα μια φορά τα μεγάλα κόμματα φέρονται ανώριμα,επιπόλαια και μικροπολιτικά. Ο θεσμικός «ευνουχισμός» του
Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι στο οποίο όλοι φαίνεται να συναινούν- καθιστούν τη συζήτηση για το πρόσωπο που θα επιλεγεί επουσιώδη και δευτερευούσης σημασίας.

Εάν θέλουμε να έχουμε εν τοις πράγμασι προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία, τότευπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουμε πέρα από το πρόσωπο…

Της Γερασιμούλας Στάμου, Δικηγόρου

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares