Δευτέρα , 30 Ιανουαρίου 2023
Τελευταία Νέα

Economist: Το πλαφόν της ΕΕ στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου μπορεί να οδηγήσει σε «βίαιη» άνοδο των τιμών!

Ο περιορισμός της δια θαλάσσης ρωσικής προσφοράς αργού, μπορεί να καταστρέψει την αγορά ενέργειας!

Καθώς οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, το μέτρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλυδωνισμούς στις τιμές στην παγκόσμια αγορά, ανέφερε ο Economist.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι ευρωπαϊκές ασφαλιστικές εταιρείες και οι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν εδώ και καιρό κάνει ένα «κεφαλοκλείδωμα» στις ενεργειακές αγορές. Πλήρως το 95% της ασφάλισης περιουσίας και αποζημίωσης για όλα τα πετρελαιοφόρα έχει διεκπεραιωθεί από εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ. Αυτό φαινόταν να είναι ένας μοχλός με τον οποίο η Δύση μπορούσε να ελέγξει την πώληση ρωσικού πετρελαίου παγκοσμίως.

Ωστόσο, εάν το ρωσικό πετρέλαιο δεν καταφέρει να φτάσει στην αγορά, τότε οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου μπορεί να εκτιναχθούν, πλήττοντας τους δυτικούς καταναλωτές, γράφει το πρακτορείο.

«Επομένως, το Υπουργείο Οικονομικών της Αμερικής επινόησε έκτοτε ένα πονηρό σχέδιο για να το αποδυναμώσει: να αφήσει τις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, υπό την προϋπόθεση ότι το εμπλεκόμενο πετρέλαιο αγοράζεται σε μια κατασταλτική τιμή που ορίζεται από τη Δύση».

 

Όλα εξαρτώνται από το πώς θα ανταποκριθεί η Μόσχα, σύμφωνα με τον Economist, ο οποίος προειδοποιεί ότι το Κρεμλίνο θα μπορούσε να μειώσει τις εξαγωγές πετρελαίου του, βασιζόμενο σε μια μικρότερη ομάδα μη δυτικών δεξαμενόπλοιων και ασφαλιστικών εταιρειών και εκτοξεύοντας τις παγκόσμιες τιμές.

«Η άλλη αβεβαιότητα είναι πόση ισχύ θα ασκήσει τελικά η Δύση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», γράφει η εφημερίδα.

Η έκθεση σημειώνει ότι χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ινδονησία θέλουν να αποφύγουν τη συμμετοχή στις δυτικές κυρώσεις και εμπάργκο. Αναφέρεται ότι αναζητούν εναλλακτικές πηγές καθημερινής ασφάλισης – και επειδή η απαγόρευση ανακοινώθηκε πριν από έξι μήνες, «είχαν χρόνο να προετοιμαστούν».

Σύμφωνα με τον Economist, η «πραγματική ισορροπία δυνάμεων» στις αγορές πετρελαίου θα γίνει εμφανής μετά τις 5 Δεκεμβρίου, με πιθανή «βίαιη άνοδο των τιμών».

«Όπως οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ενεργοποιήσει τις προσπάθειες αποφυγής του δυτικού τραπεζικού συστήματος, έτσι και ο πόλεμος θα οδηγήσει την Κίνα, την Ινδία και άλλους να παρακάμψουν την ενεργειακή υποδομή της Δύσης. Καθώς τα όπλα, οι κυρώσεις και τα εμπάργκο, έχουν τα όριά τους – και μια πεπερασμένη διάρκεια ζωής», καταλήγει η εφημερίδα.

newsbreak.gr
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares