Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Τα βρετανικά ΜΜΕ μιλούν για πιθανή κατάληψη του Καστελλόριζου από την Τουρκία

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα, με πολλούς αναλυτές να αναρωτιούνται αν θα μπορούσε κάποιο από τα ελληνικά νησιά να χρησιμοποιηθεί ως «σημείο ανάφλεξης».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα έχουν κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα σε μεγάλο βαθμό. Μάλιστα, δημοσίευμα του Economist, αναλύει το ενδεχόμενο ένα μικρό νησί της χώρας, συγκεκριμένα το Καστελόριζο, να αποτελέσει το «σημείο ανάφλεξης» μεταξύ των δύο χωρών.

 

Το Καστελόριζο είναι ένα μικρό ελληνικό νησί στη Μεσόγειο που φιλοξενεί μόνο λίγες εκατοντάδες ανθρώπων, όμως δεν μοιάζει για τόπο που μπορεί να γίνει σημείο ανάφλεξης. Αν και η καθημερινότητα του νησιού εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς, ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο, το hs Daniolos, περιπολεί στα νερά γύρω από το νησί για λόγους ασφαλείας.

Στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής διαμάχης το Καστελόριζο

Πρόσφατα, το νησί βρέθηκε στο κέντρο της διαμάχης μεταξύ της Ελλάδας, στην οποία ανήκει το νησί και της Τουρκίας. Από την μία πλευρά, η Ελλάδα λέει ότι το Καστελόριζο διαθέτει μια περιοχή υφαλοκρηπίδας, ή ΑΟΖ, σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Από την άλλη πλευρά, η Τoυρκία λέει ότι το Καστελόριζο είναι πολύ μικρό και απέχει πολύ από την ελληνική ηπειρωτική χώρα για να δικαιούται ΑΟΖ. Ακόμη, η Άγκυρα καταγγέλλει ότι οι ελληνικές αξιώσεις μπλοκάρουν την έξοδο της Τουρκίας στην Μεσόγειο.

castelorizo
Source: The Economist

Ο Ερντογάν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία

Η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της Ελλάδας στο Καστελόριζο και σε ορισμένα άλλα νησιά. Τον περασμένο μήνα ο πρόεδρός της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα μπορούσαν να πλήξουν την Αθήνα.

«Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είχε προειδοποιήσει λίγους μήνες νωρίτερα, προτείνοντας εισβολή. Οι ακτές της Τουρκίας βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το Καστελόριζο. Το κοντινότερο ελληνικό νησί, η Ρόδος, απέχει 120χλμ.

Μια σειρά από συνθήκες συνηγορούν ενάντια στον κίνδυνο ένοπλης σύγκρουσης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το ένα είναι το γεγονός ότι και τα δύο κράτη είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Το άλλο είναι ότι ο πόλεμος θα συνέτριβε τον τουριστικό τομέα κάθε χώρας. Αλλά ο κίνδυνος υπάρχει, επίσης επειδή η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν πολλές φορές χρησιμοποιεί βία για την επιδίωξη των συμφερόντων της, ειδικά στη Συρία.

Πώς μπορεί η Τουρκία να απειλήσει ένα μικρό ελληνικό νησί

Καταγγελίες της Τουρκίας για στρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών

Η Τουρκία κατηγορεί τους Έλληνες για στρατιωτικοποίηση των νησιών, σε αντίθεση με τις διεθνείς συνθήκες. Πέρυσι, τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν εικόνες, που καταγράφηκαν από drones, που δείχνουν παραδόσεις τεθωρακισμένων οχημάτων σε ορισμένα από τα νησιά.

Η Ελλάδα δεν αρνείται την αποστολή νέων στρατευμάτων, αλλά λέει ότι το κάνει μόνο για αμυντικούς σκοπούς. Με τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία φέτος, αναμένεται περισσότερη ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

 

Shares