Τετάρτη , 20 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Έχει χάσει το έλεγχο η ΝΔ: 7 στους 10 πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ

Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επτά στους δέκα ασθενείς δεν καταλήγουν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά έξω από αυτές: στις κλινικές Covid-19 ή καθ’ οδόν από τα νομαρχιακά νοσοκομεία προς τις ΜΕΘ των μεγάλων νοσοκομείων της χώρας…

Είναι Σάββατο βράδυ 28 Νοεμβρίου και η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου ΜητσοτάκηΕπίσκεψη Μητσοτάκη στο Παπαγεωργίου – Διαμαρτυρία γιατρών της Θεσσαλονίκης | voria.gr στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έχει τελειώσει. Την ίδια στιγμή, οι υπεύθυνοι ενός νοσοκομείου της Kεντρικής Μακεδονίας, του Γενικού Νοσοκομείου Έδεσσας, προσπαθούν να συμφωνήσουν μια αεροδιακομιδή με τους υπευθύνους του ΕΚΑΒ για την Αθήνα. Το πρώην νομαρχιακό νοσοκομείο είναι γεμάτο. Από την Τετάρτη ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Πέλλας Στέλιος Καλούδης προσπαθούσε να κάνει εισαγωγή ασθενών με Covid-19, αλλά όπως είπε στον γράφοντα υπήρχε «λίστα αναμονής πέντε ατόμων». Και τα 80 κρεβάτια Covid-19 της Έδεσσας ήταν γεμάτα.


Το ίδιο συνέβαινε και στο άλλο νοσοκομείο του νομού, στα Γιαννιτσά.


Τελικά η αεροδιακομιδή του Σαββάτου δεν έγινε. Μία άλλη αεροδιακομιδή πάντως, από τη Δράμα, που έγινε μία μέρα νωρίτερα –η Δράμα με την Πέλλα ήταν οι χειρότερες περιοχές της χώρας την περασμένη εβδομάδα– αφορούσε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι θα άντεχαν τη μεταφορά. Πράγματι, ο ένας κατέληξε στο νοσοκομείο Αττικόν.

«Έρχονται αργά στο νοσοκομείο»

«Το πρόβλημα με τους ανθρώπους που έχουν Covid-19 σε αυτό το δεύτερο κύμα είναι ότι έρχονται πολύ αργά στο νοσοκομείο. Ίσα-ίσα προλαβαίνουμε να τους διασωληνώσουμε. Η περασμένη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου ήταν η χειρότερη εφημερία μας στη Σωτηρία. Διασωληνώσαμε πάνω από 10 άτομα την τελευταία στιγμή», λέει στον γράφοντα η επικεφαλής κλινικής του αθηναϊκού νοσοκομείου. Αν για τη Σωτηρία τα πράγματα είναι τόσο οριακά, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στα επαρχιακά –πρώην νομαρχιακά– νοσοκομεία, όπου οι γιατροί δεν έχουν τη σχετική εμπειρία και τους λείπει ο αναγκαίος εξοπλισμός. Με βάση στοιχεία που συνέλεξε το inside story, στο τέλος της περασμένης εβδομάδας 549 άτομα είχαν καταλήξει σε νομαρχιακά νοσοκομεία, έναντι 507 σε νοσοκομεία της Αττικής και 423 σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Αυτή η παρατήρηση συμπίπτει με την εικόνα που υπάρχει στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή που παρακολουθεί τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ): Σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επτά στους δέκα ασθενείς δεν καταλήγουν στις ΜΕΘ αλλά έξω από αυτές, στις κλινικές Covid-19 σε όλη την Ελλάδα, ή καθ’ οδόν προς τις ΜΕΘ των τριτοβάθμιων νοσοκομείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας ή της Αλεξανδρούπολης, από τα νομαρχιακά νοσοκομεία. Στο νοσοκομείο της Δράμας κατέληξαν 70 άτομα, 16 στον Βόλο σε τρεις ημέρες (52 συνολικά), 60 στην Αλεξανδρούπολη που δέχεται ασθενείς από ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. «Η εικόνα» λέει στο inside story ένα στέλεχος του ΕΚΑΒ «είναι παραπλανητική, καθώς πολλοί ασθενείς περιέρχονται σε κρίσιμη κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία και τελικά καταλήγουν σε τριτοβάθμια».

Γιατί όμως οι άνθρωποι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν μέχρι την εντατική; Οι αιτίες είναι πολλές και έχουν σχέση με την πίεση που δέχονται οι κλινικές Covid-19 από την πανδημία, που είναι παντού. Στις 21 Νοεμβρίου ο Ιατρικός Σύλλογος Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας ένα πιο σκληρό λόκνταουν. «Δεν υπάρχει άλλη λύση. Αν ξανανοίξουμε, επειδή κάθε οικογένεια έχει και από έναν άρρωστο, η επιδημία θα απλωθεί παντού» λέει ο πρόεδρός του Στέλιος Καλούδης. Ο νομός είχε τη μεγαλύτερη πυκνότητα κρουσμάτων σε σχέση με κάθε νομό της χώρας (πάνω από 220 κρούσματα στις 100.000 πληθυσμού, όταν το όριο είναι 50). Στη Δράμα στις 10 Νοεμβρίου, σε μια δειγματοληπτική εξέταση με γρήγορα τεστ αντιγόνου διαπιστώθηκε ότι 130 άνθρωποι στους 600 που εξετάσθηκαν ήταν θετικοί. Στο νοσοκομείο, σε σύνολο 240 κρεβατιών μέχρι το Σάββατο είχαν αναπτυχθεί 1.230 κρεβάτια Covid-19 (και 20 ράντζα). Σύμφωνα με δύο γιατρούς που μίλησαν στο inside story, «οι διασωληνωμένοι ήταν παντού, ακόμα και στα χειρουργεία». Την εικόνα αυτή επιβεβαίωσε και η διοικήτρια του νοσοκομείου Νίκη Καρατζόγλου σε τηλεοπτική συνέντευξηΗ συνέντευξη της κ. Καρατζόγλου στο YouTube, στην οποία παραδέχθηκε ότι την ημέρα της αεροδιακομιδής των τριών διασωληνωμένων έγιναν τέσσερις ακόμα εισαγωγές που χρειαζόταν διασωλήνωση. Ένας από αυτούς μεταφερόταν ήδη την ώρα της συνέντευξης σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, ενώ για τους άλλους τρεις εξεταζόταν το πού θα πήγαιναν.

Κι αυτή είναι μόνο η ποσοτική πλευρά. Πολλοί γιατροί δεν είχαν τα μέσα και τις γνώσεις να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα. Η περιγραφή αυτή είναι η πραγματικότητα στους περισσότερους νομούς της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας. Άνθρωποι πεθαίνουν καθ’ οδόν προς τα νομαρχιακά νοσοκομεία ή από τα νομαρχιακά προς τα τριτοβάθμια. Στις 25 Νοεμβρίου η καμπύλη των θανάτων στην Ελλάδα ξεπέρασε την καμπύλη του μέσου όρου των θανάτων της ΕΕ.

Θνησιμότητα

Την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, κατά την επίσημη ενημέρωση, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε την Πέλλα ως την πιο επιβαρυμένη από 18 περιοχές της χώρας: «Μάλιστα ορισμένες περιοχές της χώρας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και τέτοιες περιοχές, με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών, είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Η Πέλλα, η Δράμα, η Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, η Φλώρινα, η Πιερία, η Ημαθία, οι Σέρρες, η Λάρισα, το Κιλκίς, η Χαλκιδική, η Μαγνησία, η Ξάνθη, η Καρδίτσα, ο Έβρος, η Καβάλα, η Ροδόπη και τα Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν με τα περισσότερα κρούσματα, ανεξάρτητα από την πορεία της καμπύλης επιδείνωσης της νόσου στην περιοχή». Σύμφωνα με στοιχεία που μπόρεσε να συγκεντρώσει το inside story από νοσοκομεία της χώρας, μόνο στα νοσοκομεία Βόλου, Δράμας, Σερρών και Καβάλας κατέληξαν τον προηγούμενο μήνα πάνω από 200 συμπολίτες μας στις κλινικές Covid-19 πρωτευόντως και δευτερευόντως στις ΜΕΘ.

Το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου όταν εγκαινιάστηκε το 1903 ήταν το δεύτερο νοσοκομείο της χώρας σε μέγεθος μετά τον Ευαγγελισμό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή από την περασμένη εβδομάδα να συγκεντρωθούν τα στοιχεία από τον γ.γρ. του υπουργείου Υγείας Θάνο Κωτσιόπουλο για το πού πεθαίνουν οι ασθενείς με Covid-19. Η υπεύθυνη για τις εντατικές στην επιτροπή που δημιουργήθηκε μετά το πρώτο κύμα, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, επισήμανε ότι το 70% των αρρώστων πεθαίνει στις κλινικές Covid-19 προτού προλάβει να διασωληνωθεί, αλλά είναι κοινό μυστικό στις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας ότι στα παλιά νομαρχιακά νοσοκομεία το μεγαλύτερο μέρος από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκεται αντιμέτωπο με προσωπικό που γνωρίζει λίγα για την ασθένεια και είναι κακά εξοπλισμένο. «Δεν θέλετε να κάνουμε τη συζήτηση τώρα για τα νομαρχιακά νοσοκομεία» είπε στον γράφοντα μέλος της επιτροπής των ειδικών που συμβουλεύουν το υπουργείο Υγείας, αλλά είναι εμφανές ότι η συζήτηση είναι σε εξέλιξη.

Πού έλαβαν χώρα οι θάνατοι από Covid-19 μέχρι την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου

Περιοχή Αριθμός θανάτων

Αττική 507
Θεσσαλονίκη 423
Σέρρες 105
Λάρισα 83
Δράμα 68
Κομοτηνή 68
Κατερίνη 64
Αλεξανδρούπολη 60
Βόλος 52
Βέροια 46
Καβάλα 46
Γιαννιτσά 36
Μυτιλήνη 34
Χαλκιδική 30
Πάτρα 20

Σύνολο πρώην νομαρχιακά νοσοκομεία 549
Σύνολο βόρεια Ελλάδα 946

Ο ίδιος ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αναγκάσθηκε να υπερασπισθεί δημόσιαΚικίλιας για Δράμα: Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, αλλά η πόλη | Το Βήμα τη διοίκηση και τους γιατρούς του νοσοκομείου της Δράμας: «Δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο, αλλά η πόλη» είπε. Η δήλωση αυτή δεν απαντάει στο ερώτημα τι υπηρεσίες παρέχουν τα πρώην νομαρχιακά νοσοκομεία – και όχι μόνο στη Δράμα. Ο κ. Κικίλιας δεν επιθυμούσε να ανοίξει μια παρόμοια συζήτηση στο μέσον μιας μάχης (το είχε πει στον γράφοντα στη διάρκεια του πρώτου κύματος), είχε όμως ανακοινώσει μετά το πρώτο κύμα ότι θα αξιολογούνταν οι διοικήσεις των νοσοκομείων. Εξαιτίας του θορύβου που είχε δημιουργηθεί με τις τοποθετήσεις τους τον Νοέμβριο του 2019, το υπουργείο τούς είχε τότε υποχρεώσειΜε συμβόλαιο αποδοτικότητας οι νέοι διοικητές στα νοσοκομεία | Capital να υπογράψουν μια σύμβαση σύμφωνα με την οποία θα κρίνονταν με βάση ένα «μπουκέτο» κριτηρίων, στην κορυφή του οποίου είναι η μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων (η χώρα μας έχει τις περισσότερες στην Ευρώπη). To τι σχέση έχουν οι επίσημες διακηρύξεις με την πραγματικότητα στο νοσοκομείο της Δράμας, δείχνει η αφήγηση της ασθενούς στο νοσοκομείο της Δράμας Ιωάννας Κοκκαλίδου:

Σάββατο 8 /11 ανέβασα υψηλό πυρετό, πόνο σε όλο το σώμα και τρομερή αδυναμία και Κυριακή πρωί στις 11 η ώρα πήγα στο νοσοκομείο . Στην αρχή μου είπαν να φύγω και να κάτσω σπίτι για 3 με 4 μέρες όταν τους είπα ότι χρειάζομαι χαρτί για να πάρω αναρρωτική για τη δουλειά μου με έβαλαν στη λίστα για να με εξετάσουν. Γινόταν ένας πανικός οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν στεκόντουσαν λεπτό. Από τις 11 η ώρα που πήγα με είδε γιατρός στις 3 . Όλες αυτές τις ώρες καθόμουν σε έναν διάδρομο που είχε πάρα πολύ κρύο . Υπήρχε και μια αίθουσα που είχε ένα μικρό καλοριφέρ λαδιού και το είχαμε αφήσει για τους ηλικιωμένους οι οποίοι καθόντουσαν ο ένας δίπλα στον άλλο γύρω από το καλοριφέρ για να ζεσταθούν. Υπήρχαν άνθρωποι συνοδοί ασθενών που δεν φορούσαν καν μάσκα και περιφερόντουσαν ανενόχλητοι . Τελικά όταν με εξέτασαν μου έκαναν τεστ, μου πήραν αίμα και με έστειλαν για ακτινογραφία. Περίμενα μέχρι τις 4+ να βγουν οι εξετάσεις και μετά ο γιατρός μου έγραψε δυο αντιβιώσεις και ένα εισπνεόμενο παρόλο που δεν είχα βήχα. Μου έδωσαν χαρτί για αναρρωτική μέχρι και την Τρίτη 10/11 και όταν τους είπα ότι είναι πολύ λίγες μέρες και δεν νομίζω να είμαι σε κατάσταση να επιστρέψω στη δουλεία μου σε δύο μέρες μου είπαν ότι δεν γίνεται να γράψουν επιπλέον και να ξαναπάω την Τρίτη να μου δώσουν παραπάνω μέρες και ότι αν σε 3 με 4 εικοσιτετράωρα δεν με πάρουν τηλέφωνο πάει να πει ότι το τεστ μου βγήκε αρνητικό και άρα δεν υπάρχει θέμα. Σε άλλους έλεγαν σε 2 με 3 μέρες και σε άλλους 3 με 4 και ότι θα ειδοποιηθούμε μόνο αν το τεστ είναι θετικό. Πήρα τα φάρμακα που μου είπαν και πήγα και κλείστηκα στο σπίτι μου. Την Τρίτη όπως το περίμενα δεν είχα συνέλθει και κανένας δεν με είχε πάρει τηλέφωνο για να μου πει τι έγινε με το τεστ. Πήρα τηλέφωνο στο νοσοκομείο να ρωτήσω τι έγινε και να τους πω πως δεν αισθάνομαι καλά και δεν μπορώ επιστρέψω στην εργασία μου. Αφού μίλησα με 5 διαφορετικά τμήματα στο νοσοκομείο γιατί με έστελναν από τον Άννα στον Καϊάφα και όλοι μου έλεγαν να μη βγω από το σπίτι και να στείλω κάποιον δικό μου για να του δώσουν την παράταση της αναρρωτικής μου. Τους εξήγησα ότι δεν έχω κάποιον δικό μου στη Δράμα αλλά και να είχα αποκλείεται να τον έστελνα στο νοσοκομείο για να πάρει ένα χαρτί και τους παρακάλεσα να μου το στείλουν με e-mail. Η απάντηση ήταν ότι δεν μπορούν να το στείλουν με e-mail. Τελικά για καλή μου τύχη έπεσα σε μια κυρία που είχε την καλοσύνη να τσεκάρει αν είχαν βγει τα αποτελέσματα του τεστ , τα οποία δεν είχαν βγει, και μου έστειλε την βεβαίωση για την αναρρωτική αφού πήγε βρήκε τον γιατρό που με εξέτασε και με έφερε σε τηλεφωνική επαφή μαζί του. Η κυρία αυτή όπως έμαθα εκ των υστέρων λέγεται Μ. Γούναρη και πραγματικά ήταν απίστευτα πρόθυμη και ευγενική. Στις 16 του μήνα 8 μέρες μετά με πήραν τηλέφωνο από το νοσοκομείο και μου είπαν ότι το τεστ μου ήταν θετικό . Αν εγώ ήμουν καλύτερα και είχα βασιστεί στο «αν δεν σας πάρουμε τηλέφωνο σε 3 με 4 μέρες είστε αρνητική» και είχα βγει από το σπίτι καταλαβαίνετε ότι θα είχα διασπείρει τον υιό άθελα μου. Αυτό προφανώς μπορεί να έκανε ένα μεγάλο ποσοστό από τους ανθρώπους που είχαν κάνει τεστ την ίδια μέρα για μένα . Επίσης μου είπαν ότι θα με πάρουν και τηλέφωνο από τον ΕΟΔΔΥ για να μου δώσουν οδηγίες κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα με ξαναπήραν από το νοσοκομείο μετά από δύο μέρες για να με ρωτήσουν αν έχω ενημερωθεί για το ότι το τεστ μου είναι θετικό και όταν έκανα κάποιες ερωτήσεις για την κατάσταση της υγείας μου, μου απάντησε εγώ είμαι ωτορινολαρυγγολόγος και δεν ξέρω να σας απαντήσω…Να λοιπόν πως γίνεται η διασπορά του υιού…

Στη Μακεδονία οι μισές διασωληνώσεις και το 70% των θανάτων

Οι διασωληνωμένοι σε Μακεδονία και Θράκη ξεπέρασαν τους 304 (50% +1 του συνόλου των διασωληνωμένων) την Πέμπτη με 15 νέες εισαγωγές σε ΜΕΘ μέσα σε ένα 24ωρο. Η εικόνα είναι παραπλανητική πάντως, καθώς αρκετοί ασθενείς σε επαρχιακά νοσοκομεία που δεν διαθέτουν αρκετές κλίνες ΜΕΘ έχουν μπει στον αναπνευστήρα εκτός ΜΕΘ – σε θαλάμους αρνητικής πίεσης (Αλεξανδρούπολη) ή σε ΜΑΦ. Οι νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες Covid ήταν μέχρι την Πέμπτη 2.190. Το 70% των θανάτων που ανακοινώθηκαν (συνολικά 87), δηλαδή οι 61, προέρχονταν στις 25 Νοεμβρίου από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Μακεδονίας και της Θράκης, με έναν μεγάλο αριθμό να αφορά τα νομαρχιακά νοσοκομεία ή κλινικές Covid-19 τριτοβάθμιων νοσοκομείων.

Οι θάνατοι εκτός νοσοκομείου είναι μάλλον σποραδικοί. Από τους 4.440 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται στο ΕΣΥ, σε απλές κλινικές βρίσκονται οι 3.540 και σε Μονάδες Εντατικής Φροντίδας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) –τέτοια υπάρχει στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης– και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης άλλοι 900. Από αυτούς, οι 607 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Κεντρική Ελλάδα

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου ως το Σαββατοκύριακο είχαν πεθάνει 52 άτομαΤρεις νέοι θάνατοι ασθενών στο Νοσοκομείο του Βόλου από κορωνοϊό | e-thessalia. gr, το ⅓ περίπου των θανάτων στη Θεσσαλία. Η πίεση στο τοπικό νοσοκομείο, επίσης τύπου παλιού νομαρχιακού, με μεγάλους καινούργιους χώρους αλλά λίγους γιατρούς και νοσηλευτές, εκδηλώθηκε από το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της πόλης. Στο ίδιο το νοσοκομείο η διασπορά του ιού είναι μεγάλη. Πολλοί Βολιώτες καταφεύγουν πλέον στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας. Στον Βόλο, σύμφωνα με μία έκθεση που υποβάλλει καθημερινά στην Περιφέρεια το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καταγράφονταν ως τις 23 Νοεμβρίου 583 κρούσματα στις 100.000 (όριο 50/100.000) και στη Λάρισα 770 στις 100.000. Όμως στον Τύρναβο, μία μεσαία πόλη, καταγράφονταν στο ίδιο διάστημα 792 κρούσματα στις 100.000. Αριθμητικά στον Τύρναβο είχαν εντοπισθεί στο διάστημα από τις 11 ως τις 23 Νοεμβρίου 192 κρούσματα, ενώ από τις 14 Μαρτίου ως τις 9 Νοεμβρίου είχαν καταγραφεί 179. Με μία κουβέντα, σε δύο εβδομάδες του Νοεμβρίου ο Τύρναβος είχε περισσότερα κρούσματα από ό,τι ολόκληρο το προηγούμενο οκτάμηνο.

Σε ολόκληρη την περιφέρεια Θεσσαλίας, μία από τις περισσότερο πληττόμενες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με έκθεση του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας που συντάχθηκε στις 21 Νοεμβρίου, από τα 7.184 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, τα 3.685 κρούσματα, δηλαδή πάνω από τα μισά, καταγράφηκαν από τις 7 έως τις 21 Νοεμβρίου 2020. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων για το επίμαχο διάστημα του Νοεμβρίου εντοπίζεται στους άνδρες 20-49 ετών. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, τα 1.816 κρούσματα αντιστοιχούν σε άντρες και αποτελούν το 49,5% του συνόλου των κρουσμάτων της Θεσσαλίας. Όσον αφορά την ηλικία, υπολογίστηκε ότι η μέση τιμή είναι τα 48,5 έτη, η διάμεσος τα 49 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 95 ετών.

Αντίστοιχα, τα κρούσματα που αντιστοιχούν σε γυναίκες είναι 1.856 και αποτελούν το 50,5% του συνόλου. Αναφορικά με την ηλικία, η μέση τιμή είναι τα 47,7 έτη, η διάμεσος είναι τα 47 έτη, το νεότερο κρούσμα είναι μικρότερο του ενός έτους και το μεγαλύτερο 100 ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στη Θεσσαλία ήταν περισσότερα από το σύνολο των κρουσμάτων που εμφανίστηκαν από τις 14 Μαρτίου έως τις 7 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Θεσσαλίας. Με τέτοιους αριθμούς, η διαχείριση και από το καλύτερο σύστημα υγείας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Το ειδικό βάρος των κλινικών Covid-19 στη Θεσσαλία είναι μικρότερο, καθώς υπάρχουν λιγότερες από ό,τι στη Μακεδονία, ενώ το κύμα της πανδημίας κινείται την τελευταία εβδομάδα από τη Λάρισα προς την πόλη του Βόλου και τη Μαγνησία, που πληρώνει το μεγαλύτερο τίμημα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώνει η περιφέρεια Θεσσαλίας.

ΠΗΓΗ

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares