Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έχασε την ανοδική δυναμική της η Wall – Με απώλειες έκλεισε ο Nasdaq

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά το αρχικό κλίμα ευφορίας που δημιούργησε ακόμη μία θετική ένδειξη από το πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων – και συγκεκριμένα η αποκλιμάκωση των τιμών χονδρικής τον Ιούλιο στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι μεν δύο βασικοί δείκτες να κινηθούν με οριακές μεταβολές, ο δε τεχνολογικός να καταγράψει απώλειες άνω της μισής ποσοστιαίας μονάδας.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με κέρδη 27,16 μονάδων ή 0,08%, στις 33.336,67 μονάδες, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 2,54 μονάδες ή 0,06%, στις 4.207,70, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq απώλεσε 74,89 μονάδες ή 0,58%, στις 12.779,91.

Τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού ακολούθησαν τα επίσης καλά νέα της Τετάρτης, με τις τιμές καταναλωτή να καταγράφουν αύξηση τον Ιούλιο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ κατά 8,5%, έναντι πρόβλεψης για 8,7%.

“Οι επενδυτές, μολονότι νιώθουν ανακούφιση για την πτώση του πληθωρισμού, γνωρίζουν ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μπουν σε νοοτροπία “όλα καλά”, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το επενδυτικό κλίμα δεν είναι ξεκάθαρα καλύτερο π.χ. σε σχέση με δύο μήνες πριν”, ανέφερε ο Wayne Wicker, επικεφαλής κλάδοτ επενδύσεων στην MissionSquare.

Θετικός παράγοντας για την ημέρα ήταν η πορεία της μετοχής της Disney, με τη μετοχή της να καταγράφει κέρδη 4,75%, αφότου ο κολοσσός των μέσων μαζικής επικοινωνίας ανακοίνωσε αποτελέσματα ισχυρότερα των προβλέψεων.

Οι τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ παρουσίασαν την πρώτη πτώση τους εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια επιβεβαιώνοντας τις τάσεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,5% σε σχέση με τον Ιούνιο, παρουσιάζοντας την πρώτη μηνιαία πτώση του από τον Απρίλιο του 2020 της πανδημίας, την ώρα μάλιστα που η εκτίμηση προέβλεπε αύξηση της τάξεως του 0,2%.

Σε επίπεδο έτους οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν τον Ιούλιο κατά 9,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, που συνιστά το χαμηλότερο ρυθμό τους από τον Οκτώβριο του 2021.

Χαρακτηριστικό της επιβράδυνσης που παρουσίασε ο δείκτης είναι ότι τον Ιούνιο είναι τρέξει με 11,2%, ενώ τον Μάιο είχε καταγράψει ρυθμό ρεκόρ 11,6%.

“Η τάση είναι φίλος μας στην παρούσα φάση”, δήλωσε η Mona Mahajan της Edward Jones, προσθέτοντας ότι “οι αγορές θα εκτιμήσουν ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τον πληθωρισμό, τα στοιχεία χθες και σήμερα”.

Οι αξιωματούχοι της Fed συνεχίζουν να δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της, αλλά σηματοδοτούν πλέον – όπως αναμένει και η αγορά – μια πιο ήπια προσέγγιση από εδώ και πέρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα πονταρίσματα για την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed των Σεπτέμβριο αντιστράφηκαν πλήρως χτες μετά τη μέτρηση του πληθωρισμού, με εκείνη τον 50 μονάδων βάσης να παίρνει προβάδισμα στο 62% από το 38% που ήταν προηγουμένως.

Σήμερα μάλιστα η πιθανότητα αυτή ενισχύθηκε περαιτέρω, με την αγορά να τιμολογεί πλέον στο 68% ότι η Fed θα προσθέσει ακόμα ένα 0,5% στα επιτόκια της, και μόλις 32% το “φαβορί” ως πρότινος για τρίτη διαδοχική γιγαντιαία αύξηση κατά 0,75%.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 15 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 15 με αρνητικό. Των κερδών ηγήθηκαν εκείνες των Walt Disney, Chevron και Travelers Cos., ενώ των απωλειών εκείνες των Johnson&Johnson, Amgen και Saleforce.

Μικρή αύξηση για τα επιδόματα ανεργίας

Στα υπόλοιπα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, μικρή αύξηση παρουσίασαν οι νέες αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, που διατηρήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους ρυθμούς της οικονομίας.

Ειδικότερα, οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 14.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Αυγούστου και ανήλθαν στις 262.000.

Σημειώνεται ότι η μέτρηση παραμένει κάτω του εύρους των 270.000 με 300.000, που συνιστά έναν επίπεδο το οποίο οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι σηματοδοτεί σημαντική επιβράδυνση στην αγορά εργασίας.

Πηγή: capital.gr

Shares