Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Έχασε στο τέλος την άνοδο το Χρηματιστήριο

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να κινήθηκε σχεδόν σε όλη τη συνεδρίαση σε θετικό έδαφος, πλην της πρώτης ώρας, ωστόσο το κλείσιμο ήταν κατώτερο των προσδοκιών, αφού έκλεισε τελικά σε αρνητικό έδαφος, ακολουθώντας έστω και εν μέρει το αρνητικό διεθνές κλίμα.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 788,46 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 796,24 μονάδων (+0,61%) και 788,30 μονάδων (-0,39%). Ο τζίρος ανήλθε στα 52,48 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,87 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 478 χιλ. τεμάχια.

Έχασε στο τέλος την άνοδο το Χρηματιστήριο
O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,29% στις 1894,07 μονάδες, ενώ στο -1,23% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.249,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 1,17% στις 512,49 μον.

Οι αγοραστές αναλώνονται μόνο στο να απορροφούν μέρος των πιέσεων που εκδηλώνονται στην αγορά τις τελευταίες ημέρες, δίχως να δείχνουν διαθέσεις να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν όλα τα αλάρμ των αρνητικών καταλυτών βρίσκονται στο κόκκινο, γονατίζοντας ακόμη και τις μεγάλες αγορές διεθνώς.

Με όλες τις αναταράξεις πάντως από την αρχή της εβδομάδας, το ΧΑ έχει καταφέρει να μείνει στη ζώνη των 790 μονάδων, “μαζεύοντας” την προσφορά που ούτως ή άλλως υπάρχει από χαρτοφυλάκια που δεν θέλουν έκθεση σε μια αγορά που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα. Και όπως σχολιάζει χρηματιστηριακή πηγή στο Capital.gr, εάν δει κανείς αυτή τη συμπεριφορά, σίγουρα έχει κάποιες προσδοκίες για κάτι καλύτερο στο μέλλον, σε μια περίοδο που όλοι οι δείκτες δέχονται τις αναταράξεις των πολύπλευρων κινδύνων.

Άλλωστε, και η UniCredit, αν και αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ελλάδας για το 2022 στο 5,7% από 4,1%, για το 2023 θεωρεί ότι δεν θα ξεπεράσει το 0,7% από 1,1%. Όπως εξηγεί, η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι πιθανό να επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα τους επόμενους μήνες, μειώνοντας το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που καθησυχάζουν για τη νέα άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας, καθώς το ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στη ζώνη του 5%. Όπως επισημαίνουν, το ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι, σε συνδυασμό με τη δομή του ελληνικού χρέους, καθιστούν την Ελλάδα θωρακισμένη έναντι των αναταράξεων στις αγορές ομολόγων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ελληνικές εισηγμένες δεν θα δουν το κόστος δανεισμού τους να αυξάνεται, εντούτοις δεν θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα δημοσιονομικό περιβάλλον σε κρίση, όπως έγινε την προηγούμενη δεκαετία.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΕΛΧΑ έχασαν 3,74% και 3,51% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και ΔΕΗ να ακολουθούν με απώλειες άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Λάμδα, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Titan, Eurobank, Aegean, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΛΠ, Σαράντης, Coca Cola, Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα.

Στον αντίποδα, ο Μυτιληναίος έκλεισε με κέρδη 2,51%, με τις Jumbo, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Εθνική, Ελλάκτωρ και Quest, ενώ η Βιοχάλκο έκλεισε αμετάβλητη.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares