Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Έχασε για…13η φορά ο Μακάρθι στη Βουλή – Κέρδισε μια ακόμη ψήφο

Οι 214 ψήφοι που έλαβε ο μετριοπαθής πολιτικός δεν αρκούσαν για να τερματίσουν τη χειρότερη θεσμική κρίση στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα.

Δεν κατάφερε ούτε στην 13η ψηφοφορία ο Κέβιν Μακάρθι να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται το αδιέξοδο, στη χειρότερη θεσμική κρίση στις ΗΠΑ εδώ και πάνω από ενάμιση αιώνα.

Το «φαβορί» των Ρεπουμπλικανών έχασε ξανά, κέρδισε, ωστόσο, μία ακόμα ψήφο σε σχέση με την προηγούμενη, 12η ψηφοφορία, λαμβάνοντας 214 στο σύνολο. Για να εκλεγεί, ωστόσο, χρειάζεται 218 ψήφους.

Οι προσπάθειες για την εξασφάλιση συμφωνίας με τους συντηρητικούς που αντιτίθενται στον Μακάρθι έχουν ανακάμψει από χθες, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές εάν θα είναι αρκετές για να σώσουν την υποψηφιότητά του που βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μια ομάδα σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικανών έχει μέχρι στιγμής εκτροχιάσει την προσπάθεια του Μακάρθι να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Ο Μακάρθι συνέχισε να διαπραγματεύεται μαζί τους το βράδυ της Πέμπτης, προτείνοντας παραχωρήσεις στην προσπάθειά του να πάρει περισσότερες ψήφους. Οι διαπραγματεύσεις σημείωσαν κάποια πρόοδο, αφού κάποιοι άλλαξαν την ψήφο τους υπέρ του.

Ο ίδιος ο Μακάρθι είχε προβλέψει πριν από την έναρξη της διαδικασίας ότι θα σημειωνόταν «κάποια πρόοδος» αν και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν εμφανίζονταν τόσο αισιόδοξοι. «Έχουμε ακόμη δρόμο», είπε ο Ραλφ Νόρμαν, που έχει αντιταχθεί στην υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Οι Δημοκρατικοί παρέμειναν ενωμένοι πίσω από τον Χακίμ Τζέφρις, ο οποίος έχει λάβει περισσότερες ψήφους από τον Μακάρθι σε κάθε ψηφοφορία, αλλά παραμένει κάτω από το απαραίτητο όριο.

Ο Μακάρθι υπέστη μια σειρά από ήττες και την Πέμπτη, έπειτα από απανωτές αποτυχημένες ψηφοφορίες.

Πρόκειται πλέον για την μεγαλύτερη σε διάρκεια ψηφοφορία στη Βουλή για την εκλογή του προέδρου εδώ και 164 χρόνια, καθώς η διαδικασία διανύει την τέταρτη ημέρα της.

Όσο περισσότερο διαρκεί η διαδικασία, τόσο πιο εύλογο γίνεται το ερώτημα αν, και για πόσο, είναι βιώσιμη η υποψηφιότητα του Μακάρθι.

Ο Μακάρθι θα μπορούσε να αναδειχθεί πρόεδρος με λιγότερες από 218 ψήφους, εάν έπειθε κάποιους από αυτούς που δεν τον στηρίζουν να ψηφίσουν «παρών» ή να μην ψηφίσουν καθόλου.

Η Βουλή αναμένεται ότι θα προχωρήσει τώρα στη 13η ψηφοφορία.

Το Κογκρέσο δεν μπορεί να ξεκινήσει το έργο του, έως ότου εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής και ορκιστούν τα μέλη της.

newsbomb.gr

Shares