Κυριακή , 25 Οκτωβρίου 2020

EBRD: Πρόβλεψη θανάτου για την Τουρκία…

EBRD: Πρόβλεψη θανάτου για την Τουρκία...

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναθεώρησε σήμερα πτωτικά τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Τουρκίας.

Η αναπτυξιακή τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι και οι 38 οικονομίες, στις οποίες δραστηριοποιείται, θα αναπτυχθούν φέτος και την επόμενη χρονιά, ωστόσο, η πτωτική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την Τουρκία κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά, μαζί με μια πιθανή σύντομη ύφεση στη χώρα, θα μειώσουν το συνολικό ποσοστό ανάπτυξης της περιοχής κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,6% την επόμενη χρονιά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αναταραχή στην Τουρκία, όπου η λίρα έχασε σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της και η κεντρική τράπεζα της χώρας αναγκάστηκε να διπλασιάσει σχεδόν τα εγχώρια επιτόκια για να αποτρέψει μιας μεγάλης κλίμακας κρίση του νομίσματος.

«Αναθεωρήσαμε πτωτικά την πρόβλεψή μας για την Τουρκία στο 1% (για το 2019) και αυτό φυσικά έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική μας πρόβλεψη για την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Σεργκέι Γκουρίεφ, επικεφαλής οικονομολόγος της EBRD, στο Reuters.

Η Τουρκία έχει παρουσιάσει συγκρατημένες ενδείξεις σταθεροποίησης τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε ο Γκουρίεφ, και η επόμενη χρονιά θα είναι «πολύ δύσκολη». Η ανάπτυξη αναμένεται να καταγράψει βουτιά και η αύξηση των επιτοκίων θα καταστήσει ακόμα ακριβότερη την αναχρηματοδότηση των δανείων από τις εταιρίες.

 

slpress

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares