Τετάρτη , 17 Αυγούστου 2022

Εμπόριο Ώρα Μηδέν

Απομένουν ελάχιστες εβδομάδες πριν αφήσουμε το 2020 πίσω μας , αλλά τα μηνύματα που εκπέμπονται από την αγορά , δείχνουν το μέγεθος της ανησυχίας για την επόμενη μέρα στην Ελλάδα του 2021…

Τα μέτρα για την πανδημία που έφεραν το αναγκαστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων δίνουν το στίγμα της κυβερνητικής αποτυχίας, αφού η αποτυχημένη καθολική «νέκρωση» της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας , φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο χώρος του εμπορίου το ερχόμενο έτος.

Με πρόχειρους υπολογισμούς το κόστος της καραντίνας υπολογίζεται σε 5 δις ευρώ το μήνα , ενώ η Ελλάδα εισέρχεται σταθερά σε μία πολιτική επιδομάτων δίχως αύριο. Αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί συναίσθημα απογοήτευσης σε όσους πίστεψαν πως θα μπορούσαν να σηκώσουν κεφάλι μετά από δέκα χρόνια μνημονίων και εξαντλητικών μέτρων με εποπτεία.

Κερδισμένοι των καθολικών μέτρων απαγόρευσης της κυβέρνησης , σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς , είναι οι μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων , που αν και βρίσκονται εν μέσω «καταιγίδας» καταγράφουν σημαντικά κέρδη.

Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου σε ποσοστό 15% λειτούργησαν μέσω e- shop ρεφάροντας έστω και προσωρινά την χασούρα τους ελέω καραντίνας , ενώ οι υπόλοιπες επιχειρήσεις , βρίσκονται πραγματικά αντιμέτωπες με λουκέτα , χρέη και ανύπαρκτο μέλλον .

Το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς , δίχως όμως να εισακούονται οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων , εκθέτει την κυβέρνηση. Απλήρωτοι λογαριασμοί ΔΕΚΟ , ενοίκια επαγγελματικών χώρων και μισθοί εργαζομένων ζητούν λύση , αλλά σε καμία περίπτωση κυβερνητικές «ασπιρίνες».

Λόγια επί του προχείρου θα πουν πολλοί κακεντρεχείς, λόγια απελπισίας θα πουν εκείνοι που αύριο θα έρθουν αντιμέτωποι με τη μάχη για αξιοπρεπή διαβίωση .

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares