Δευτέρα , 5 Δεκεμβρίου 2022

Έμπολα: Και άλλος νεκρός στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Δεύτερος ασθενής με Έμπολα πέθανε στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Η θανατηφόρα επιδημία έχει νέο ξέσπασμα στην χώρα.

Μετά από γενετικά τεστ που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η μόλυνση που επιβεβαιώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελεί νέο συμβάν και δεν συνδέεται με την προηγούμενη επιδημία του Έμπολα το τέλος της οποίας κηρύχθηκε τον Δεκέμβριο.

Ο δεύτερος ασθενής που υπέκυψε ήταν μια γυναίκα, συγγενής του πρώτου κρούσματος, επεσήμανε εκπρόσωπος του ΠΟΥ. Ο πρώτος ασθενής, ένας 31χρονος φοιτητής, εμφάνισε συμπτώματα στις 5 Απριλίου, αλλά δεν ζήτησε ιατρική βοήθεια παρά περισσότερο από μία εβδομάδα αργότερα. Στις 21 Απριλίου διακομίστηκε σε κέντρο θεραπείας Έμπολα στην Μπαντάκα, πρωτεύουσα της επαρχίας Ισημερινού της ΛΔ Κονγκό, όπου και πέθανε την ίδια ημέρα.

Το πρώτο κρούσμα είχε περίπου 74 επαφές οι οποίες παρακολουθούνται.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί στο παρελθόν 13 ξεσπάσματα του Έμπολα, περιλαμβανομένου ενός την περίοδο 2018-2020 στα ανατολικά που στοίχισε τη ζωή σε σχεδόν 2.300 ανθρώπους, ο δεύτερος μεγαλύτερος απολογισμός από την νόσο.

Το 2021 επιδημία του Έμπολα που κηρύχθηκε στην Μπένι (ανατολικά) διήρκεσε «δύο μήνες και εννέα ημέρες», με 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων τα 9 ήταν θανατηφόρα. Το 2020, στην Μπαντάκα, ο ιός που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό είχε προκαλέσει τον θάνατο 55 ανθρώπων επί συνόλου 130 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares