Τρίτη , 9 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Εμπόδιο στην άνοδο του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες

Τοίχο έχουν υψώσει οι τράπεζες στις ανοδικές προσπάθειες του χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο αν και κρατά τα επίπεδα των 890 μονάδων δεν μπορεί να κινηθεί υψηλότερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,23% στις 893,86 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,21% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.162,25 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 0,59% στις 602,99 μονάδες.

Εμπόδιο στην άνοδο του Χρηματιστηρίου οι τράπεζες

Το επίπεδο έχει απασχολήσει ήδη πάνω από μία εβδομάδα την αγορά, με τις 900 μονάδες να είναι εκείνες που έχουν βάλει πολλές φορές στοπ στους αγοραστές, ή έχουν ενεργοποιήσει τους πωλητές. Και όπως επισημαίνουν οι περισσότεροι αναλυτές, δεν θα μπορούσε η αγορά να αναλάβει μεγαλύτερο ρίσκο εάν δεν έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για τη νομισματική πολιτική.

Τεχνικά, όπως επισημαίνει ο Απ. Μάνθος, το επίπεδο των 900 μονάδων, το οποίο δεν μπορεί ο γενικός δείκτης να διασπάσει και να κινηθεί προς το επόμενο σκαλοπάτι αντίστασης των 920 μονάδων, θα κριθεί σε περίπτωση που αποτυπωθεί ένα έντονο ανοδικό candlestick της τάξεως του +3% με +4%. Το πώς και το γιατί μένει να το δούμε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η άρνηση βέβαια αυτή έχει μαζέψει και αρκετούς πελάτες πωλητές οι οποίοι προσπαθούν με κάθε εγγραφή των 900 μονάδων να αδειάζουν μερικώς ή όλο το χαρτοφυλάκιό τους με τη σκέψη μιας πιθανής καθοδικής κατολίσθησης κάτω από την περιοχή στήριξης των 880 με 875 μονάδων. Διαγραμματικά όμως η πλάγια αυτή κίνηση μπορεί να τους διαψεύσει καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει έντονα καθοδικά στίγματα παρά τα γνωστά τινάγματα που κάνει συνήθως η αγορά λίγο πριν πάρει φόρα για μια νέα έντονη ανοδική κίνηση διαφυγής.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη 2,5%, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ και Aegean να ακολουθούν με ανοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημειώνουν οι ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετεέλαια, Ελλάκτωρ και Eurobank.

Στον αντίποδα, Εθνική και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες 1,39% και 1,88% αντίστοιχα, με τις Jumbo, Βιοχάλκο, Titan, Quest, ALpha Bank, ΔΕΗ και ΟΛΠ να ακολουθούν με μικρή πτώση.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares