Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Εμπλοκή του Ιράν στο πλευρό της Αρμενίας

Θα δώσει το Ιράν μη επανδρωμένα στην Αρμενία;


Το Ιράν έχει υποστηρίξει την Αρμενία στη σύγκρουση με το Αζερμπαϊτζάν και έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα επέτρεπε καμία κατάληψη εδαφών από την Αρμενία από το Μπακού. Η Τεχεράνη στο παρελθόν έχει επίσης εκφράσει ανησυχία για την εικαζόμενη ισραηλινή στρατιωτική παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν. Ο υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian προειδοποίησε επίσης τον Οκτώβριο του 2021 ότι το Ιράν δεν θα ανεχθεί “γεωπολιτική αλλαγή” στην περιοχή και στα σύνορα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επίσκεψη – αστραπή του ιρανού υπουργού εξωτερικών και η συνάντηση με τον αρμένιο ομόλογό του την ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Πασινιάν έχει ζητήσει στρατιωτική συνδρομή από την Ρωσία, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει

Η Αρμενία δήλωσε την Τρίτη ότι αρκετές πόλεις κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένου του Τζερμούκ, του Γκόρις και του Καπάν, βομβαρδίστηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης και ότι απάντησε σε αυτό που αποκάλεσε «ευρείας κλίμακας πρόκληση» από το Αζερμπαϊτζάν.

Ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν κατηγόρησε το Αζερμπαϊτζάν ότι επιτίθεται σε αρμενικές πόλεις επειδή δεν ήθελε να διαπραγματευτεί το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ενός θύλακα που βρίσκεται εντός του Αζερμπαϊτζάν αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Η απλούστερη κίνηση πάντως που αναμένεται να κάνει το Ιράν, είναι να προμηθεύσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Αρμενία, ώστε έτσι να αντισταθμίσει το πλεονέκτημα που διαθέτει το Αζερμπαϊτζάν το οποίο χρησιμοποίησε ευρέως τα τούρκικα Μπαϊρακτάρ με ολέθριες συνέπειες για τον αρμενικό στρατό.

Φωτογραφία από την επίδειξη δύναμης του Ιράν με στρατιωτικές ασκήσεις στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.

newsbreak.gr

Shares