Κυριακή , 1 Οκτωβρίου 2023
Τελευταία Νέα

EΞΕΛΙΞΕΙΣ!Κούρδοι του YPG (ΗΠΑ) μαζί με τον Συριακό στρατό (Ρωσία) κατά της Τουρκίας στο Afrin;..

Ο “εχθρός του εχθρού μου είναι ο φίλος μου” αυτό είναι 100% βέβαιο ότι ισχύει στην Συρία μετά την τουρκική επέλαση στον Afrin στην Βόρεια Συρία.

Κούρδοι μαχητές του YPG στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίοι υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ και από κοινού σχεδίαζαν την ανατροπή του προέδρου Al Assad…. έχουν συνάψει συμφωνία με το καθεστώς Assad που υποστηρίζεται από τη Ρωσία για αποκρούσουν την Τουρκική επέλαση στο Afrin που μέχρι τώρα δεν πηγαίνει καλά για τους…Τούρκους (κάτι πάντως που προς το παρόν διαψεύδεται από τους Κούρδους).
Ο Badran Jia Kurd, σύμβουλος της κυβέρνησης των Κούρδων στη βόρεια Συρία, δήλωσε στο Reuters ότι τα Συριακά στρατεύματα θα αναπτυχθούν σε διάφορες συνοριακές θέσεις και θα μπορέσουν να εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών: «μπορούμε να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε πλευρά που μας δανείζει ένα χέρι βοήθειας εναντίων των βάρβαρων εγκληματιών και της διεθνούς σιωπής» δήλωσε ο Jia Kurd.
Εν τω μεταξύ, ανώτερος κούρδος αξιωματούχος του YPG δήλωσε στο Sputnik News «έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο Συριακός Στρατός δεν έχει εισέλθει και δεν θα εισέλθει στην Afrin»
Οι τουρκικές δυνάμεις διέσχισαν τα συριακά σύνορα και έφθασαν στην επαρχία Afrin της βόρειας Συρίας στις 20 Ιανουαρίου, αφού η Άγκυρα ξεκίνησε επιθέσεις με πυροβολικό και αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας υποστηριγμένης από τις ΗΠΑ κουρδική πολιτοφυλακής…την επιχείρηση στα σύνορά της την ονόμασε «κλάδος ελαίας»
Η Τουρκία θεωρεί ότι οι Κούρδοι μαχητές υπό το YPG το οποίο λαμβάνει χρηματοδότηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, είναι τρομοκράτες.
Ο ανώτερος Κούρδος αξιωματούχος Badran Jia Kurd είπε στο Reuters ότι οι δυνάμεις της Συρίας θα μπορούσαν να εισέλθουν στην περιοχή του Afrin μέσα σε λίγες ημέρες για να αποκρούσουν τους Τούρκους, ενώ η κρατική τηλεόραση της Συρίας αναφέρει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος θα εισέλθουν στο Afrin «μέσα σε ώρες».
Υποθέτοντας ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί μεταξύ του YPG και του Assad, οι τουρκικές δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με δυνάμεις υποστηριζόμενες ταυτόχρονα από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Επιπλέον, η επιστροφή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή θα σηματοδοτήσει την πρώτη φορά που τα στρατεύματα του Συριακού Προέδρου Bashar as-Assad έχουν περάσει στην κουρδική επικράτεια μετά την απόσυρση τους το 2012.
Το Κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα (PYD) με την στήριξη των People’s Protection Units (YPG) Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) συγκρούονται ενάντια στην επιχείρηση Olive Branch κλάδος Ελαίας της Τουρκίας.
Το YPG είναι υπεύθυνο για την εκκαθάριση των τρομοκρατών ISIS από μεγάλα τμήματα της Συρίας.
Η Τουρκία υποστηρίζει ότι το YPG αποτελεί παρακλάδι του απαγορευμένου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), το οποίο μάχεται την τουρκική κυβέρνηση για τρεις δεκαετίες σχετικά με την κουρδική αυτονομία στην Τουρκία.
Το YPG αρνείται οποιαδήποτε πολιτική ή στρατιωτική σχέση με το PKK.
Ο Συριακός στρατός και το YPG απέφυγαν σε μεγάλο βαθμό τις άμεσες συγκρούσεις στον πόλεμο της Συρίας μέχρι στιγμής, αλλά είχαν σποραδικές συγκρούσεις.

Τι υποστηρίζουν οι Κούρδοι του YPG

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας, των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) διέψευσαν με επίσημη ανακοίνωση τη Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018, ότι έφτασαν σε συμφωνία με τη Δαμασκό προκειμένου οι συριακές δυνάμεις να εισέλθουν στην επαρχία Αφρίν για να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.
«Δεν υπάρχει συμφωνία.
Το μόνο που υπάρχει είναι η έκκληση που απευθύναμε προς τον συριακό στρατό να έρθει και να προστατεύσει τα σύνορα» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου των YPG σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Η Τουρκία δηλώνει ότι θα αντιμετωπίσει τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στην περίπτωση που εισέλθουν στην Αφρίν, όπου διεξάγει από τον Ιανουάριο 2018 στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των κουρδικών δυνάμεων που ελέγχουν την περιοχή.

Τι υποστηρίζει η Ρωσία

Εν τω μεταξύ, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov (Σεργκέι Λαβρόφ) δήλωσε σε συνέδριο του Valdai Club για τη Μέση Ανατολή ότι τα αμερικανικά στρατεύματα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τις επιχειρήσεις στη περιοχή της Νότιας Συρίας του Al-Tanf και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «πρέπει να σταματήσουν να παίζουν με τη φωτιά».
Ζητώ και πάλι από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να μην παίζουν με τη φωτιά και να μετράνε τις κινήσεις τους όχι από τις άμεσες ανάγκες του σημερινού πολιτικού περιβάλλοντος αλλά από τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του συριακού λαού και όλων των λαών αυτής της περιοχής, δήλωσε ο ρώσος ανώτερος διπλωμάτης.
Τα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία έχουν οριστεί από τις Η.Π.Α. ως ζώνη “απομάκρυνσης” ενώ εκεί βρίσκεται το προσφυγικό στρατόπεδο Rukban.
Η Ρωσία πιστεύει ότι το στρατόπεδο αποτελεί έδαφος στρατολόγησης.

www.bankingnews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares