Πέμπτη , 6 Οκτωβρίου 2022
Τελευταία Νέα

Δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ: «Δεν έχει ιδέα από οικονομία»

Δυσαρέσκεια για τον Χάμπεκ: «Δεν έχει ιδέα από οικονομία»

Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης κριτικής σήμερα εξαιτίας της δήλωσης του ότι μπορεί να φανταστεί «τομείς της οικονομίας να σταματούν την παραγωγή προς το παρόν» εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών ενέργειας την ώρα που οι γερμανικές επιχειρήσεις προειδοποιούν ότι αυτές αποτελούν υπαρξιακή απειλή.

Όταν ερωτήθηκε αν περιμένει κύμα χρεοκοπιών στο τέλος του χειμώνα εξαιτίας των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας, ο Χάμπεκ είπε «Όχι, δεν περιμένω. Μπορώ να φανταστώ ότι συγκεκριμένες βιομηχανίες θα σταματήσουν απλά να παράγουν προς το παρόν».

Η απάντηση τουα τυή σε συνέντευξη του καναλιού ARD το βράδυ της Τρίτης προκάλεσε έντονη κριτικά για τον υπουργό που κρατάει τα ηνία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με τη μεγάλης κυκλοφορίας Bild να γράφει ο Χάμπεκ «δεν έχει ιδέα για την οικονομία».

Ο Φρίντριχ Μέρτζ, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης άδραξε την ευκαιρία να παρουσιάσει με μελανά χρώματα τον δεύτερο πιο δημοφιλή πολιτικός της Γερμανίας σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι αυτός και η κυβέρνηση συνασπισμού δεν παίρνουν σοβαρά τα θέματα της ενέργειας και της οικονομίας.

Τα ατυχή σχόλια του Χάμπεκ έρχονται την ώρα που οικονομολόγοι και παράγοντες της βιομηχανίας προειδοποιούν για τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Πάνω από το 90% των μεσαίου μεγέθους γερμανικών βιομηχανιών αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών ως σημαντική ή υπαρξιακή απειλή, όπως προκύπτει από νέα έρευνα, που υπογραμμίζει τους αυξανόμενους κινδύνους για τη γερμανική «Mittelstand», που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Η βιομηχανία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, αφού ωφελήθηκε από το φτηνό φυσικό αέριο για δεκαετίες, αντιμετωπίζει τώρα αδιέξοδο καθώς οι ρωσικές περικοπές στις ποσότητες τροφοδοσίας, σπρώχνει τους παρόχους ενέργειας να αγοράσουν αέριο ακριβά και να περνάνε το κόστος στους καταναλωτές.

Σε έρευνα που έγινε από την ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών(BDI), που πραγματοποιήθηκε από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου σε 593 μέλη τους, πάνω από το ένα τρίτο ανέφερε ότι η ύπαρξη τους απειλούνταν εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών. Το αντίστοιχο ποσοστό τον Φεβρουάριο ήταν 23%.

Περίπου το 58% των επιχειρήσεων είδαν τα κόστη τους να εκτοξεύονται και σχεδόν το 25% σκέφτονταν ή βρίσκονταν στη διαδικασία να μεταφέρουν μέρος της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Μία στις δέκα επιχειρήσεις μείωσαν ή διέκοψαν την παραγωγή εξαιτίας της αύξησης των τιμών.

Ο βιομηχανικός όμιλος vbw στη Βαυαρία σήμερα ανακοίνωσε ότι ο δείκτης των ενεργειακών τιμών υπερδιπλασιάστηκε τον Ιούλιο του 2022 από έτος σε έτος.

Για όλο και περισσότερες βιομηχανίες, το κόστος της ενέργειας εξελίσσεται σε υπαρξιακό ζήτημα», δήλωσε ο επικεφαλής της vbw, Μπερτραμ Μπροσαρντ.

Το Βερολίνο την Κυριακή ανακοίνωσε ένα πακέτο βοήθειας ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών αλλά ο επικεφαλής της BDI, Σιγκφριντ Ροσβουρμ δήλωσε ότι το πακέτο δεν ήταν αρκετό, καλώντας την κυβέρνηση να συγχρηματοδοτήσει τις χρεώσεις από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

«Οι πολιτικοί πρέπει τώρα να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν χρεοκοπίες και επιπλέον οικονομική και κοινωνική αναστάτωση», πρόσθεσε.

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares