Κυριακή , 11 Ιουνίου 2023
Τελευταία Νέα

“Δύο κυρίαρχα κράτη πλάι πλάι στην Κύπρο” εύχεται ο Τατάρ για το νέο έτος

Η προκλητική ρητορική του “αγαπημένου παιδιού” της Άγκυρας στα Κατεχόμενα δεν γνωρίζει χρονικά όρια και ευαισθησίες. Χαρατηρίζει το άνοιγμα του Βαρωσίου ως μία από τις πιο “σημαντικές εξελίξεις”. Την ίδια στιγμή στο ψευδοκράτος η κατάσταση της οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από τραγική.

“Η μεγαλύτερή μας ευχή είναι τον νέο χρόνια να φτάσουμε σε μια συμφωνία για δύο κυρίαρχα κράτη που θα ζουν πλάι πλάι στην Κύπρο και θα συνεργάζονται”, αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Ερσίν Τατάρ και για την πανδημία δηλώνει ότι “θα την περάσουμε με ενότητα και ομοψυχία”.

Σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, το άνοιγμα του Βαρωσίου, 46 χρόνια μετά, με την στήριξη και της Τουρκίας, ήταν μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις για τον τουρκοκυπριακό “λαό”. Ως μια περιοχή της Αμμοχώστου, το κλειστό Βαρώσι παραχωρείται στην ανθρωπότητα και θα συμβάλλει σημαντικά στον τουρισμό και την οικονομία του ψευδοκράτους.

Cypriot beachfront reopened in resort abandoned since 1974 conflict | News | ekathimerini.com

Τα Βαρώσια ή Βαρώσι, είναι πόλη στο νότιο τμήμα της επί 46 έτη κυπριακής πόλης – φάντασμα της Αμμοχώστου

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη, είπε, είναι ότι μαζί με την εκλογή του στην “προεδρία” στην επικαιρότητα ήρθε πλέον η λύση δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Είναι αναπόφευκτο, συνέχισε, να έρθει στην επικαιρότητα ένα νέο μοντέλο λύσης αφού η ομοσπονδία που συζητείται από το 1968 και ιδιαίτερα στο Κραν Μοντάνα, κατέρρευσε λόγω της αδιάλλακτης όπως πάντα στάσης της ελληνοκυπριακής πλευράς, όπως υποστήριξε. “Αυτή η νέα μορφή λύσης είναι για τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’, που έχει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, τα δύο κράτη, που ζουν το ένα δίπλα στο άλλο, στη βάση κυριαρχικής ισότητας”.

Υποστήριξε επίσης ότι η κατανόηση της ελληνοκυπριακής πλευράς για το την ομοσπονδία, είναι να βλέπει τους Τουρκοκυπρίους όχι ως ίσους αλλά ως μειονότητα, να καταργηθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και να φύγει ο τουρκικός στρατός από το νησί. “Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αυτή η άποψη και η επιβολή της”. Θεωρεί δε ότι υπό το φως όλων αυτών και με την δική του βούληση στις ‘προεδρικές’ που έγιναν με δημοκρατικές διαδικασίες, ο “λαός” τον εξέλεξε υποστηρίζοντας την λύση δυο κρατών.

The History Of Pakistan Antagonizing Cyprus On Behalf Of Turkey - Greek City Times

Xάρτης της διηρημένης Κύπρου – με κόκκινο χρώμα το κατεχόμενο από τον τουρκικό στρατό βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου

Επανέλαβε δε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με την Τουρκία για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και για στηρίξουν τον “εθνικό αγώνα”.

Παρά την καλή θέληση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ανέφερε ο κ. Τατάρ, και τις εκκλήσεις για διάλογο δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς που συνέχισε τις δραστηριότητες εξοπλισμού και υποστήριξε ότι οι μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα έχουν αποτέλεσμα εξαιτίας της αποφασιστικής στάσης του ψευδοκράτους και της Τουρκίας.

Δεν επιβουλευόμαστε κανέναν, ωστόσο θα υπερασπιστούμε αποφασιστικά μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας, δήλωσε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι θα εργαστούν για ένα πιο εύρωστο μέλλον για τους νέους, για να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα τους (ΣΣ: στο Κυπριακό) ώστε να ζουν με ασφάλεια και ευημερία υπό τις ενεργείς εγγυήσεις της Τουρκίας.

Παλαιότερη διαδήλωση Τουρκοκυπρίων κατά του ΑΚΡ – του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν – “Κάτω τα χέρια AKP” γράφουν τα πανώ

Ο κ. Τατάρ ευχήθηκε η πανδημία να σταματήσει το 2021, σημειώνοντας ότι όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο έτσι και στο ψευδοκράτος, η επιρροή του κορωνοϊού δεν ήταν μόνο στην υγεία αλλά και στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Εύχεται, συνέχισε, με την εξεύρεση του εμβολίου να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο εντός του 2021 και ολόκληρη η ανθρωπότητα να έχει πιο υγιείς και καλύτερες μέρες.

Ευχαρίστησε δε για τον αλτρουισμό και την θυσία τους όλους τους επαγγελματίες υγείας, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και την “μητέρα Τουρκία που είναι πάντα στο πλευρό μας”.

Πηγή: Cyprus Times

Του ειδικού συνεργάτη

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares