Σάββατο , 20 Απριλίου 2024

Δυναμικό ξεκίνημα εβδομάδας για τις ευρωαγορές

Δυναμικά ξεκίνησαν την τρέχουσα εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, καθώς κατάφεραν να ανακτήσουν πλήρως της απώλειες της Παρασκευής και να περιορίσουν το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του προηγούμενου πενθημέρου, οπότε και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή του για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε 1,07% υψηλότερα, στις 462,58 μονάδες, κοντά στα υψηλά ημέρας των 464,22 μονάδων, με όλους τους επιμέρους κλάδους και χρηματιστήρια να τερματίζουν τη συνεδρίαση ανοδικά. Ο κλάδος των ταξιδιών και αναψυχής ηγήθηκε των κερδών, σημειώνοντας άνοδο 2,4% στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους χρηματιστήρια, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε την ημέρα με κέρδη 1,13% στις 15.381,43 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 1,51% στις 7.295,55 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 τερμάτισε στις 7.935,11 μονάδες, προσθέτοντας 0,72%, με τους επενδυτές να αξιολογούν τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια της οποίας επετεύχθη συμφωνία για την τροποποίηση του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας.

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας και τα χρηματιστήρια της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να γράφει κέρδη 1,70% και να κλείνει στις 27.444,31 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να τερματίζει στις 9.314,30 μονάδες, με άνοδο 1,23%.

Σε επίπεδο μετοχών ξεχώρισε ο τίτλος της Commerzbank, ο οποίος γιόρτασε με ένα +4,55% την επιστροφή της στον γερμανικό δείκτη των blue chips DAX.

Οι επενδυτές πάντως έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα στοιχεία για τον πληθωρισμό που πρόκειται να ανακοινωθούν τις προσεχείς ημέρες. Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα δημοσιευθυούν τα προκαταρκτικά στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Γαλλία και Ισπανία, την Τετάρτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τη Γερμανία και την Πέμπτη αυτά για την Ιταλία και την Ευρωζώνη.

Πηγή: capital.gr

Shares