Σάββατο , 1 Απριλίου 2023
Τελευταία Νέα

DW για Ουκρανία: Μήπως η Γερμανία εμπλέκεται με την αποστολή των αρμάτων Leopard

Η αποστολή των βαρέων αρμάτων μάχης Leopard 2 από τη Γερμανία στην Ουκρανία, για τη στήριξη του ουκρανικού στρατού στον πόλεμο της Ρωσίας, ήρθε η απάντηση του Κρεμλίνου μέσω του Ντμίτρι Πέσκοφ ότι «όλα όσα κάνει η Δύση και οι πρωτεύουσες της Ευρώπης και των ΗΠΑ εκλαμβάνονται από εμάς ως άμεση εμπλοκή στον πόλεμο».

Ωστόσο, οι ειδικοί θέτουν το ερώτημα, έγινε πράγματι η Γερμανία μέλος του πολέμου της Ουκρανίας με την αποστολή των Leopard 2; Ο ΟΗΕ και το Διεθνές Δίκαιο λένε όχι, όπως και οι περισσότεροι ειδικοί, σύμφωνα με την ανάλυση της DW που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή (29.1.2023) για τις εχθροπραξίες της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη.

 

Η Χάρτα του ΟΗΕ
Όλα όσα επιρρίπτει η Μόσχα στη Δύση, ήταν αυτά που εδώ και καιρό ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς ήθελε να αποφύγει. «Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε έναν πόλεμο ΝΑΤΟ-Ρωσίας» ανέφερε ο Γερμανός καγκελάριος τονίζοντας ότι η Γερμανία σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει εμπόλεμο μέρος.

Ειδικοί στο διεθνές δίκαιο συμφωνούν με τον Όλαφ Σολτς. Σύμφωνα με τη Χάρτα του ΟΗΕ κάθε χώρα-μέλος οφείλει να απέχει από οποιαδήποτε απειλή η χρήση βίας που στρέφεται κατά της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας άλλης χώρας-μέλους. Με την εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία παραβίασε αυτόν ακριβώς τον κανόνα. Βάσει της Χάρτας σε μια τέτοια περίπτωση κάθε χώρα έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, ατομικά ή συλλογικά.

Νόμιμη η αποστολή βαρέων όπλων
Άρα, αυτό σημαίνει πως τρίτες χώρες μπορούν να προμηθεύσουν τη χώρα που δέχεται επίθεση με όπλα ή να ξεκινήσουν εκπαιδευτικές αποστολές. Μάλιστα, ως προς το είδος των βαρέων όπλων δεν γίνεται διάκριση.

Όπως είχε αναφέρει ο διεθνολόγος Μάρκους Κραγέφσκι από το Πανεπιστήμιο του Ερλάνγκεν-Νυρεμβέργης, ακόμη και η αποστολή ενόπλων δυνάμεων από άλλες χώρες στην Ουκρανία θα ήταν σύμφωνη με το νόμο.

«Κάθε επίθεση που εξαπολύει η Ρωσία στην Ουκρανία αποτελεί συνέχεια της παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Η Ρωσία θα συμπεριφερθεί σύμφωνα με όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο μόνο αν αποσύρει τα στρατεύματά της εκτός ουκρανικών συνόρων».

Όμως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται προς το παρόν. Αντίθετα ειδικοί σε θέματα διεθνούς δικαίου, όπως ο Ρόντεριχ Κίζεβετερ από τους Χριστανιοδημοκράτες, αναμένουν την άνοιξη νέα μεγάλη επίθεση από τους Ρώσους.

Όπως ανέφερε στη DW, «η Ρωσία χρησιμοποίησε τον χειμώνα για να προωθήσει την επιστράτευση και την εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών και να ενισχύσει τις προμήθειες πυρομαχικών υλών. Η Ουκρανία δεν έχει καταφέρει ακόμη να καλύψει τις υλικές απώλειες που έχει υποστεί». Ο Κίζεβετερ εκτιμά απαραίτητη, λοιπόν, τη μετάβαση σε δυτικού τύπου μοντέλα αρμάτων.

 

Η δήλωση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών
Στο μεταξύ την περασμένη Τρίτη η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε περισσότερη συνοχή μεταξύ των δυτικών συμμάχων, δηλώνοντας μάλιστα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο: «Δίνουμε μια μάχη εναντίον της Ρωσίας και όχι ο ένας εναντίον του άλλου».

Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ χρησιμοποίησαν τη δήλωση αυτή ως κεντρικό σημείο για την πολεμική προπαγάνδα τους- ως απόδειξη ότι η Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ έχουν εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στο πλευρό της Ουκρανίας και πολεμούν εναντίον της Ρωσίας.

Και το Foreign Office των ΗΠΑ ερμήνευσε πάντως τη δήλωση Μπέρμποκ κατόπιν ερωτήσεων από διάφορα ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνοντας ότι: «Η Ρωσία διεξάγει έναν βίαιο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Πρόκειται για έναν πόλεμο ενάντια στην ευρωπαϊκή τάξη, η οποία εδράζεται στην ειρήνη και το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: DW/newsit.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares