Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δριμεία επίθεση στο Βρετανικό Μουσείο – Είναι «ο μεγαλύτερος κλεπταποδόχος πολιτιστικών αγαθών»….

Δριμεία επίθεση στο Βρετανικό μουσείο και στο Λούβρο στο Παρίσι  άσκησε ο δικηγόρος που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα Τζόφφρυ Ρόμπερτσον.

Συγκεκριμένα άσκησε έντονη κριτική στο Βρετανικό μουσείο και το Λούβρο στο Παρίσι  καθώς το χαρακτήρισε ως ο μεγαλύτερος παραλήπτης κλεμμένων ιδιοκτησιών παγκοσμίως.

Ο Ρόμπερτσον πρωτοστατεί στη διαμάχη σχετικά με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας τη δήλωση του Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, πως αν εκλεγεί ηγέτης της Κυβέρνησης, θα επιστρέψει τα Μάρμαρα που έκλεψε ο Έλγιν στην Ελλάδα. Ο Ρόμπερτσον επικαλείται τις δηλώσεις Μακρόν που άνοιξε τη συζήτηση δηλώνοντας ότι «η αφρικανική πολιτιστική κληρονομιά δεν μπορεί πλέον να παραμείνει φυλακισμένη στα ευρωπαϊκά μουσεία». Μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται σήμερα αν πρέπει να κλείσει το Μουσείο Αφρικανικής Τέχνης στο Βέλγιο, το οποίο άνοιξε πρόσφατα με 120.000 αντικείμενα που αποκτήθηκαν κυρίως από ένοπλες δυνάμεις των Βέλγων στο Κονγκό.

Ο Ρόμπερτσον υποστηρίζει ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει «κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά» και «αρχαιότητες που αφαιρέθηκαν με τη βία», και εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη διοίκηση του μουσείου. Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για ένα μουσείο γεμάτο αντικείμενα που έχουν αφαιρεθεί με τη βία από άλλους λαούς και προτάσσει τα παραδείγματα των Γλυπτών του Παρθενώνα, της πέτρινης κεφαλής από το Νησί του Πάσχα και τους μπρούτζινους θησαυρούς του Μπενίν από τη Νιγηρία

Αφορά  τα κλεμμένα   όπως τα μάρμαρα του Ελγίν, τον Χοα Κακανάνια, τα μπρούντζινα Μπενίν και άλλα άλλα  πολιτιστικής ευπρέπειας». Τα αντικείμενα στα οποία αναφέρεται, αναζητούνται από την Ελλάδα, το νησί του Πάσχα και τη Νιγηρία, αντίστοιχα, και αποτελούν το αντικείμενο συνεχιζόμενων αντιπαραθέσεων.

 

Ιδιαίτερα προκλητική εμφανίζεται η απάντηση από την εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου είπε ότι τα μάρμαρα του Ελγιν έχουν αποκτηθεί νόμιμα “όχι ως αποτέλεσμα σύγκρουσης ή βίας”.

“Οι δραστηριότητες του Λόρδου Έλγιν διερευνήθηκαν διεξοδικά από μια επιλεγμένη κοινοβουλευτική επιτροπή το 1816 και βρέθηκαν εντελώς νόμιμες”, ανέφερε.

 

 

Με πληροφορίες independent.co.uk , elculture.gr

Shares