Δευτέρα , 25 Ιανουαρίου 2021
Τελευταία Νέα

Δρ Γιώργος Φίλης: “Αν βγει τρυπάνι θα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας”…(ΒΙΝΤΕΟ)

Έπειτα από προκλητική navtex της Τουρκίας και την απάντηση της Αθήνας από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανάλογη αντι-Navtex,ραγδαίες μαίνονται οι εξελίξεις στο Αν.Αιγαίο..

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος, δημοσιογράφος του ειδησεογραφικού site militaire.gr, τοποθετήθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα, μέσω της ενημερωτικής εκπομπής «Σαββατοκύριακο Mega».

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ο Πάρις Καρβουνόπουλος είπε:

“Να επισημάνω μόνο ότι και με αυτή την Navtex η Τουρκία “σέβεται”στον 28ο μεσημβρινό,που στην ουσία είναι το όριο της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου.

Βρισκόμαστε στο σημείο όπου η Τουρκία μας δείχνει την περιοχή που ίσως το επόμενο χρονικό διάστημα δούμε και κάποιο γεωτρύπανο να κινείται.

Βέβαια δεν λέμε κάτι τέτοιο τυχαία υπάρχουν δηλώσεις του τούρκου υπουργού ενέργειας ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο…

…Και επειδή καθόλη τη διάρκεια αυτής της κρίσης η οποία κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες έχουμε διαπιστώσει ότι οι Τούρκοι ανακοινώνουν τις επόμενες κινήσεις και το χειρότερο είναι ότι τις πραγματοποιεί κιόλας.

Συνεπώς νομίζω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας και για αυτό προετοιμάζονται και ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες θα πρέπει να σημειώσουμε ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην περιοχή και παρακολουθούν το Oruc Reis, λειτουργώντας σύμφωνα με τα διατάχθέντα και τους κανόνες εμπλοκής τους οποίους υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσει την πορεία του ίσως και μετά το πέρας της χρονικής διάρκειας της νέας Navtex.”

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο προκάλεσε η απάντηση στην ερώτηση της δημοσιογράφου, του διδάκτωρ γεωπολιτικής και καθηγητή γεωστρατηγικής Γιώργου Φίλη για την προκλητική ρητορική της όμορης χώρας της Τουρκίας και για το ενδεχόμενο να “μπεί τρυπάνι”

“Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή υφαλοκρηπίδα χρησιμοποιείται για δύο λόγους:

-για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων και
-οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος του βυθού της θάλασσας

Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως κάνουν μία δήλωση παρουσίας στην περιοχή,μια προσπάθεια προβολής ισχύος και σημαίας.

Πολύ ενδιαφέρον βέβαια, το γεγονός ότι δεν έχουν περάσει τον 28ο μεσημβρινό.

Από δω και πέρα λοιπόν αν μπορούμε να πούμε ότι έχουν κάνει ήδη το πρώτο μισό που μπορεί να κάνει κάποιος σε μία υφαλοκρηπίδα, δηλαδή την έρευνα, αν προχωρήσουμε σε τρυπάνι μιλάμε πλέον για μία σταθερή και μόνιμη παρουσία, συμπλήρωσε.

Το τρυπάνι είναι ένα άλλου είδους πρόκληση και ή δεν πρέπει να πάει καθόλου στην περιοχή ή αν πάει θα πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε τις πολιτικές και ιστορικές ευθύνες που μας αναλογούν και να εξηγήσουμε για ποιο λόγο είτε θα αφήσουμε είτε δεν θα αφήσουμε το τρυπάνι να πάει σε αυτήν την περιοχή”, κατέληξε ο κ.Φίλης.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares