Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δοκιμάζει τις δυνάμεις για τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τον δρόμο για τις 800 μονάδες βρίσκει αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα όμως να μαρτυρά ότι η αγορά αναμένει τα σήματα από τις διεθνείς αγορές, ειδικά στο μέτωπο των στοιχείων για τον πληθωρισμό, προχωρώντας σε επιλεκτικές τοποθετήσεις.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,85% στις 801,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 10,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 5,3 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,91% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.915,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άνοδο 0,01% στις 465,03 μονάδες

Δοκιμάζει τις δυνάμεις για τις 800 μονάδες το Χρηματιστήριο

Τα βλέμματα σήμερα όλου του κόσμου είναι στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ειδικά στις ΗΠΑ, τα οποία και θα κρίνουν την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών. Η νευρικότητα είναι έκδηλη, με το ΧΑ να μην μπορεί να διαφοροποιηθεί από αυτό το κλίμα, όσο και αν έχει τις δεικτοβαρείς ΟΤΕ και Coca Cola ως σημαντικά στηρίγματα.

Ο Γενικός Δείκτης καλείται να επιχειρήσει μία τεχνικής φύσεως προσπάθεια να βρει την “περπατησιά” του, με τους αγοραστές να “κρέμονται” από τη διαγραμματική στήριξη που προσφέρει το τρέχον χαμηλό ενός και πλέον έτους και με τους ημερήσιους ταλαντωτές να λιμνάζουν σε “υπερπωλημένα” επίπεδα, σχολιάζει ο πιστοποιημένος αναλυτής, Πέτρος Στεριώτης. Από την άλλη, η εκλογολογία, τα ελληνοτουρκικά, η ακρίβεια και ο κίνδυνος κατακερματισμού των πανευρωπαϊκών ομολογιακών αγορών πλήττουν τις επενδυτικές προσδοκίες στο ούτως ή άλλως “ευαίσθητο” ΧΑ, πρόσθεσε.

Τεχνικά, οι 780 μονάδες είναι η πιο σημαντική ζώνη στην παρούσα φάση για τον Γενικό Δείκτη, η οποία πρέπει να διαφυλαχτεί σε περίπτωση που υπάρξει κάποια αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Μέχρι τώρα, υπάρχουν αρκετές ενδείξεις για αντίδραση, με το πρώτο παρόλα αυτά επιβεβαιωμένο σήμα να είναι στις 806 μονάδες. Όσο συντηρείται το επίπεδο των 788 μονάδων σε κλείσιμο μήνα η αγορά έχει αντοχές, πάντως σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ κερδίζει 3,26%, με την Τέρνα Ενεργειακή να είναι στο +2,39% και τις ΟΤΕ, Coca Cola, ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, ΟΠΑΠ και Quest να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Motor Oil, Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος και Titan.

Στον αντίποδα, η Πειραιώς και η Λάμδα χάνουν 1,52% και 1,26% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή είναι οι Εθνική, ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Ελλάκτωρ.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/caapital.gr

Shares