Πέμπτη , 11 Αυγούστου 2022
Τελευταία Νέα

Δείτε την στιγμή που η φονική καταιγίδα «χτυπά» την Χαλκιδική η οποία στοίχισε την ζωή σε 7 ανθρώπους…(βίντεο)

Βίντεο 38 δευτερολέπτων που καταδεικνύει το μέγεθος της καιρικής «βόμβας» που κτύπησε την Χαλκιδική είδε το φως της δημοσιότητας.

Μια περιοχή χώρας, που έτσι ή αλλιώς είναι ανοχύρωτη, όπως έχουν δείξει και οι πρόσφατες τραγωδίες σε Μάνδρα και Μάτι. Πάλι νεκροί, πάλι βιβλικές καταστροφές.

Μια χώρα που με οποιαδήποτε κυβέρνηση «λειτουργεί» μόνο με καλές καιρικές συνθήκες…

Νεα Καλλικράτεια πριν 15 λεπτα https://youtu.be/wNSG-501TCo

Gepostet von Chris Paras am Mittwoch, 10. Juli 2019

 

 

 

Σπάνιο και πολύ έντονο χαρακτήρισε το καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική ο ομότιμος καθηγητής Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισήμανε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» και ανέφερε:

«Σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σε ό,τι αφορά την ένταση της καταιγίδας, υπογράμμισε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), που είναι και η μεγαλύτερη διαβάθμιση, ενώ περιγράφοντας την πορεία του φαινομένου, επισήμανε ότι αρχικά το έναυσμα δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

Η πορεία της καταιγίδας supercell

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα» επισήμανε.

 

pronews.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares