Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διπλωματικός “πυρετός” για την τουρκική προκλητικότητα και το Oruc Reis – Έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ…..

Η ναυτική οδηγία της Τουρκίας ενεργοποιήθηκε σήμερα και θα είναι σε ισχύ μέχρι της 23 Αυγούστου. Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ντονμέζ: “Το Oruc Reis έφτασε στην περιοχή”.

Σε εξέλιξη είναι στο Μέγαρο Μαξίμου η έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ), υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες του Oruc Reis στα ανοιχτά του Καστελόριζου.

Η NAVTEX, που έχει ισχύ μέχρι τις 23 Αυγούστου, αφορά την ίδια θαλάσσια περιοχή με την ναυτική αναγγελία της Τουρκίας, τον περασμένο Ιούλιο και περιλαμβάνει τμήμα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελόριζου, του συμπλέγματος της Μέγιστης και της Στρογγυλής.

Όπως έγινε γνωστό από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός είχε μπαράζ επαφών για την προκλητικότητα της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το ηχηρό μήνυμα της Αθήνας
“Παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις τουρκικές κινήσεις και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί”, δηλώνει στο onalert.gr ανώτατη πηγή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Όπως πληροφορείται το onalert.gr, οι αντιδράσεις της Αθήνας στη νέα τουρκική πρόκληση θα εξαρτηθούν από τις ενέργειες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και των πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δε θα πράξει ο, τι απαιτείται για την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τις επομενες ώρες, αναμένεται από την υδρογραφική υπηρεσία του ΓΕΝ η έκδοση αντί NAVTEX με την οποία θα καταγγέλλεται ο ισχυρισμός της τουρκικής αναγγελίας ότι το Oruc Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες εντός τουρκικής θαλάσσιας ζώνης.

 

newsit

Shares