Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024
Τελευταία Νέα

Διπλωματική τριβή: Ο Ιρανός ΥΠΕΞ του Ιράν ακύρωσε την επίσκεψη στην Αυστρία εξαιτίας της ισραηλινής σημαίας στην καγκελαρία

[adrotate group="4"]
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ακύρωσε μια συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του προκειμένου να επιδείξει τη δυσφορία του προς την κυβέρνηση του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, επειδή ανήρτησε την ισραηλινή σημαία στην καγκελαρία Βιέννη ως ένδειξη συμπαράστασης στα όσα κάνουν οι Ισραηλινοί στην Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ωστόσο ακύρωσε το ταξίδι, είπε μια εκπρόσωπος τύπου του Σάλενμπεργκ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες της εφημερίδας Die Presse.

«Λυπούμαστε για αυτό και το σημειώνουμε, όμως για εμάς είναι απόλυτα σαφές ότι όταν η Χαμάς εκτοξεύει περισσότερες από 2000 ρουκέτες εναντίον πολιτικών στόχων στο Ισραήλ, τότε δεν θα μείνουμε σιωπηλοί», επεσήμανε η εκπρόσωπος τύπου της Αυστρίας.

Πως ξεκίνησε η διαμάχη

Η διαμάχη προέκυψε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Βιέννη, με στόχο την επαναφορά της συμφωνίας του 2015 με τις δυτικές δυνάμεις, βάσει της οποίας η Τεχεράνη είχε συμφωνήσει να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της με αντάλλαγμα τη χαλάρωση των κυρώσεων. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από τη συμφωνία το 2018, με αποτέλεσμα το Ιράν να αρχίσει να παραβιάζει τους όρους της.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, που τάσσεται σθεναρά υπέρ του Ισραήλ, ζήτησε να κρεμαστεί η ισραηλινή σημαία στην ομοσπονδιακή καγκελαρία χθες, ως μια ένδειξη αλληλεγγύης εν μέσω εχθροπραξιών. Όμως, ο Αμπάς Αρακτσί, που ηγείται της ιρανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες στη Βιέννη, επέκρινε την ενέργεια αυτή.

«Η Βιέννη είναι η έδρα της IAEA και των Ηνωμένων Εθνών και η Αυστρία μέχρι στιγμής ήταν μια φανταστική οικοδέσποινα για διαπραγματεύσεις», έγραψε ο Αρακτσί στο Twitter.

«Είναι σοκαριστικό και οδυνηρό να βλέπει κανείς τη σημαία του κατοχικού καθεστώτος, που έχει σκοτώσει βίαια δεκάδες αθώους αμάχους, μεταξύ αυτών παιδιά σε λίγες ημέρες, να ανεμίζει σε κυβερνητικά κτίρια στη Βιέννη. Στεκόμαστε στο πλευρό της Παλαιστίνης», συμπλήρωσε.

 

Πηγή: newsit.gr

Shares