Κυριακή , 29 Νοεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

“Διπλωματία των σεισμών” με το Oruc Reis στον 28ο Μεσημβρινό – Η προκλητική “αλληλεγγύη” του Ερντογάν (BINTEO)

"Διπλωματία των σεισμών" με το Oruc Reis στον 28ο Μεσημβρινό - Η προκλητική "αλληλεγγύη" του Ερντογάν (BINTEO)

Από το δράμα του 1999 στον σεισμό της Σάμου…

Μνήμες από το παρελθόν “ξύπνησε” ο ισχυρότατος σεισμός των 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε τη Σάμο, αλλά και τα Μικρασιατικά παράλια και πιο συγκεκριμένα τη Σμύρνη

Συγκεκριμένα, με διαφορά μόλις λίγων ημερών,ξύπνησαν μνήμες από το 1999, όταν Τουρκία και Ελλάδα έζησαν τον εφιάλτη του Εγκέλαδου, με εκατοντάδες νεκρούς.

Τρία χρόνια μετά την γνωστή κρίση των Ιμίων και λίγο μετά την υπόθεση Οτσαλάν που δυναμίτισε περεταίρω τις τεταμένες σχέσεις των δύο όμορων χωρών, ένας ισχυρός σεισμός έπληξε την περιοχή του Ιζμίτ στη βορειοδυτική Τουρκία.

Ο σεισμός της Νικομήδειας και ο σεισμός σε ΑΘήνα

Η ημερομηνία της 17 Αυγούστου 1999 είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας με τον σεισμό του Ιζμίτ

Η Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί και το επίκεντρο του σεισμού που είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο IX (9), ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.

Από τον σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι,ενώ χιλιάδες ήταν οι τραυματίες.

Πολλές πόλεις ισοπεδώθηκαν ολοκληρωτικά, με τεράστιες καταστροφές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές.

Εκείνη την εποχή, η ελληνική κυβέρνηση έστειλε άνδρες της ΕΜΑΚ προκειμένου να βοηθήσουν στην ανεύρεση επιζώντων.

Ο πολιτικός θώκος της Τουρκίας, τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά και οι απλοί πολίτες, είχαν εκφράσει την ευγνωμοσύνη τους προς την Ελλάδα.

Παρόλα αυτά,σε λιγότερο από έναν μήνα, ο εγκέλαδος χτύπησε και την Ελλάδα. Στον σεισμό της Πάρνηθας έχασαν τη ζωή τους 143 συμπολίτες μας.

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999, ευρέως γνωστός και ως σεισμός της Αθήνας του 1999, με μέγεθος 5,9 στην Κλίμακα Ρίχτερ, προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Με την ίδια προθυμία η Τουρκία έστειλε άνδρες της AKUT, της τουρκικής EMAK, να ψάχνουν μέσα στα χαλάσματα για απεγκλωβισμό Ελλήνων.

Όλοι τότε έκαναν λόγο για «διπλωματία των σεισμών», με την ελπίδα ότι τυχόν διαφορές μπορούν να παραμεριστούν μπροστά στον ανθρώπινο πόνο.

Η αλήθεια είναι πως και στην προκειμένη περίπτωση, υπήρξε άμεση επικοινωνία, τόσο σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, όσο και πολιτικής ηγεσίας των δύο χωρών.

Ωστόσο η “διπλωματία των σεισμών” δεν φαίνεται να βρίσκει ευφορο έδαφος πλεόν καθώς οι συνθήκες είναι διαφορετικές σήμερα και οι διμερείς σχέσεις ιδιαίτερα τεταμένες.

Ένα τηλεφώνημα, μία ανακοίνωση ακόμη και η αποστολή βοήθειας, δεν είναι ικανές να «κολλήσουν» το «γυαλί» που έχει ραγίσει με την προκλητικά επιθετική στάση της Άγκυρας.

Παράλληλα και με τη Σμύρνη να θρηνεί δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ο Ερντογάν είναι «παγωμένος» στα σχέδιά του για τη Μεσόγειο.

Το Oruc Reis στο όριο του 28ου Μεσημβρινού

Παρά τα όσα συμβαίνουν στις δύο χώρες τα τελευταία 24ωρα,ο τουρκικός πολεμικός στόλος που συνοδεύει το Oruc Reis συνεχίζει ανενόχλητος να πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο, κινούμενος οριακά στη γραμμή του 28ου Μεσημβρινού, ο οποίος τέμνει τη Ρόδο και αποτελεί μια ακόμη «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα, που πρόσφατα οριοθέτησε την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο.

Η Άγκυρα από την πλευρά της αμφισβητεί ένα μεγάλο τμήμα της οριοθετημένης θαλάσσιας περιοχής, από τον 28ο μέχρι τον 32ο Μεσημβρινό, πιστεύοντας πως το τμήμα αυτό της ανήκει, όπως σχεδόν και το μισό Αιγαίο.

"Διπλωματία των σεισμών" με το Oruc Reis στον 28ο Μεσημβρινό - Η προκλητική "αλληλεγγύη" του Ερντογάν (BINTEO)

"Διπλωματία των σεισμών" με το Oruc Reis στον 28ο Μεσημβρινό - Η προκλητική "αλληλεγγύη" του Ερντογάν (BINTEO)

Υπάρχει λοιπόν «διπλωματία των σεισμών»; Ή η «μασκαρεμένη» αλληλεγγύη είναι απλά ένα ακόμη κόλπο του «σουλτάνου» να δείξει πως εκτός από παρανοϊκά σχέδια είναι και «καλό παιδί» που… βοηθά τους γείτονες;

Ένα είναι το βέβαιο, δεν μπορούμε να στηριζόμαστε σε οτιδήποτε προσφέρει η Τουρκία!

Είτε αυτό ονομάζεται “διπλωματία των σεισμών”, είτε χείρα βοηθείας σε ένα ωραίο περιτύλιγμα αλληλεγγύης…

Οι Τούρκοι ήταν και θα είναι ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΙ.

με πληροφορίες από pentapostagma.gr

Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares