Πέμπτη , 28 Μαρτίου 2024

Δίπλωμα με… ένα κλικ στο gov.gr – Πως θα πάρετε προσωρινή άδεια οδήγησης….

Επιτέλους… τέλος στην μεγάλη αναμονή για να πάρει κανείς το δίπλωμά του, αφού έχει καταφέρει να περάσει τις εξετάσεις. Πλέον, μέσω του gov.gr θα μπορεί κανείς να παραλαμβάνει ψηφιακά την προσωρινή άδεια οδήγησης.


Με τον τρόπο αυτό, οι νέοι οδηγοί θα έχουν άμεσα στην… “τσέπη” τους το προσωρινό τους δίπλωμα χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται και ο συνωστισμός στις σχολές οδήγησης και στις περιφερειακές υπηρεσίες μεταφορών. Η προσωρινή άδεια οδήγησης έχει ισχύ για τέσσερις μήνες.

Βήμα βήμα πως θα πάρετε το προσωρινό δίπλωμα
Οι επιτυχόντες οδηγοί, μπαίνουν στην κατηγορία “Πολίτες και Καθημερινότητα” και ακολούθως στην υποκατηγορία “Μετακινήσεις” του gov.gr, θα ταυτοποιούνται με τους κωδικούς Taxisnet και θα παραλαμβάνουν το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

Σε ενδεχόμενο έλεγχο η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται, είτε μέσω link, είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού, που θα φέρει το έγγραφο.

Όποιος «συλλαμβάνεται» να έχει στην κατοχή του πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Η ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας είναι το πρώτο έργο που υλοποιείται, στο πλαίσιο της Προγραμματικής Συμφωνίας, μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

«Στόχος είναι να διευκολυνθεί ουσιαστικά η καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών, αλλά και να επιταχυνθεί σημαντικά το έργο των αρμοδίων αρχών με την απομείωση διοικητικών βαρών και την αντιμετώπιση γραφειοκρατικών υστερήσεων», όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Υποδομών και Μεταφορών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Με την ψηφιοποίηση της προσωρινής άδειας οδήγησης γίνεται η αρχή για να μετασχηματίσουμε πλήρως την εμπειρία των πολιτών σε μια ακόμα συνδιαλλαγή τους με το Δημόσιο. Την ίδια στιγμή εξοικονομούνται πόροι και εργατοώρες για το ίδιο το Δημόσιο, ενώ παράλληλα επενδύουμε και στην καθιέρωση διαδικασιών διαφάνειας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 

newsit

Shares