Κυριακή , 14 Απριλίου 2024

Διπλό παιχνίδι του Κατάρ – Xρηματοδοτεί τους ισλαμιστές ενώ προσποιείται συμμαχία με την Αμερική

Μια πρόσφατη συνάντηση στη Ντόχα του Κατάρ, μεταξύ της παλαιστινιακής Χαμάς και των Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, υπενθύμισε για ακόμη μια φορά το διπλό παιχνίδι του Κατάρ να υποθάλπει και να χρηματοδοτεί ισλαμιστές εξτρεμιστές, ενώ ταυτόχρονα προσποιείται ότι είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών.

 

Στη συνάντηση αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, συμμετείχε ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανιγιέ, ο οποίος, μαζί με αρκετούς αξιωματούχους αυτής της ισλαμιστικής ομάδας, μετεγκαταστάθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας στο Κατάρ τα τελευταία χρόνια.

Πέρυσι, ο Χανιγιέ, που τώρα έχει ως έδρα του τη Ντόχα, έσπευσε να τηλεφωνήσει στους ηγέτες των Ταλιμπάν για να τους «συγχαρεί» για την «ήττα της αμερικανικής κατοχής στο Αφγανιστάν». Ο Χανιγιέ είπε ότι η Χαμάς βλέπει την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν ως προοίμιο για την εξάλειψη «όλων των δυνάμεων στην αδικία», ειδικά του Ισραήλ.

Αναμφίβολα, κάθε λέξη που βγαίνει από το στόμα των ηγετών της Χαμάς πρέπει να εγκρίνεται από τους κυβερνώντες του Κατάρ. Εάν αυτοί οι κυβερνώντες δεν ήθελαν οι ηγέτες της Χαμάς να υποκινήσουν τη βία κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ, θα τους είχαν πει να τηρήσουν σιγή εδώ και πολύ καιρό.

Οι ηγέτες της Χαμάς, με λίγα λόγια, χρησιμοποιούν το Κατάρ ως βάση για να ζητήσουν την καταστροφή του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τους ηγέτες του Κατάρ ή τους συμμάχους του στη Δύση, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Πρόκειται για το ίδιο Κατάρ του οποίου οι ηγέτες ισχυρίζονται ότι καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και τον βίαιο εξτρεμισμό. Πρόσφατα, ο πρέσβης του Κατάρ στην Ισπανία, Αμπντουλάχ μπιν Ιμπραήμ Αλ-Χάμαρ επανέλαβε την «προθυμία του Κατάρ να αξιοποιήσει τη σύγχρονη γνώση και όλα τα δυνατά εργαλεία για την εξάλειψη της μάστιγας της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού που ευνοούν την τρομοκρατία».

Σύμφωνα με το διπλό παιχνίδι, είναι σαφές ότι τα λόγια του πρέσβη του Κατάρ απευθύνονταν σε ξένο, και όχι αραβικό, κοινό.

Είναι τουλάχιστον ανησυχητικό το γεγονός ότι μια κομητεία που φιλοξενεί την ηγεσία μιας παλαιστινιακής ομάδας που πραγματοποίησε χιλιάδες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, μιλά για την επιθυμία του Κατάρ να βοηθήσει στην εξάλειψη της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι το Κατάρ συνεισφέρει οικονομικά στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, την προστασία ευάλωτων στόχων και την ανάκαμψη από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ συνεχίζει να διοχετεύει εκατομμύρια δολάρια στη Λωρίδα της Γάζας, ενθαρρύνοντας έτσι τη Χαμάς, της οποίας οι ηγέτες και το καταστατικό υπερασπίζονται τη βία και ζητούν την καταστροφή του Ισραήλ.

Ο Χανιγιέ δεν είναι ο μόνος ηγέτης της Χαμάς που ζει υπό την αιγίδα του Κατάρ. Αρκετοί άλλοι ηγέτες της Χαμάς, μεταξύ των οποίων οι Καλέντ Μασαάλ, Χουσάμ Μπαντράν, Ισάτ αλ-Ρισέκ και Σαμί Κατέρ είναι ευπρόσδεκτοι να μεταφέρουν τα γραφεία και τα σπίτια τους σε αυτό το κράτος του Κόλπου.

4481
Οι ηγέτες της Χαμάς χρησιμοποιούν το Κατάρ ως βάση για να ζητήσουν την καταστροφή του Ισραήλ. Ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται να ενοχλεί τους ηγέτες του Κατάρ ή τους συμμάχους του στη Δύση, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για το ίδιο Κατάρ του οποίου οι ηγέτες ισχυρίζονται ότι καταδικάζουν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες και τον βίαιο εξτρεμισμό. Στη φωτογραφία: Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανιγιέ, απευθύνεται σε συγκέντρωση στη Ντόχα του Κατάρ στις 15 Μαΐου 2021. (Φωτό του Karim Jaafar/AFP μέσω Getty Images)

Εκτός από τη φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς και των οικογενειών τους, το Κατάρ παρέχει εκατομμύρια δολάρια σε Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Αν και τα περισσότερα χρήματα πηγαίνουν σε φτωχές οικογένειες, η συνδρομή του Κατάρ βοηθά έμμεσα τη Χαμάς να διατηρήσει την εξουσία. Η ευεργεσία του Κατάρ απαλλάσσει τη Χαμάς από τις ευθύνες της έναντι των Παλαιστινίων που ζουν υπό την κυριαρχία της στη Λωρίδα της Γάζας και επιτρέπει στην τρομοκρατική ομάδα να κατευθύνει τους πόρους και τις ενέργειές της προς την κατασκευή σηράγγων για επίθεση στο Ισραήλ και την κατασκευή όπλων, όπως πυραύλους, προετοιμάζοντας τον επόμενο πόλεμο με σκοπό την καταστροφή του Ισραήλ.

Οι ηγέτες της Χαμάς έχουν συχνά επικριθεί από Παλαιστίνιους και άλλους Άραβες για την άνετη ζωή στο Κατάρ, ενώ ζητούν από τους ανθρώπους τους στη Λωρίδα της Γάζας να συνεχίσουν τον τζιχάντ (ιερό πόλεμο) εναντίον του Ισραήλ.

Το Κατάρ, ωστόσο, προφανώς δεν ενδιαφέρεται καθόλου για τα συμφέροντα των απλών Παλαιστινίων, όπως την ενίσχυση της οικονομίας τους και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να αγκαλιάσει τους ηγέτες της Χαμάς για να κάνει το Κατάρ να φαίνεται στους Άραβες και στους μουσουλμάνους ως ο κύριος υποστηρικτής της παλαιστινιακής «αντίστασης» ─ένας ευφημισμός για τον «ένοπλο αγώνα» εναντίον του Ισραήλ.

Η παρουσία των ηγετών της Χαμάς στο Κατάρ δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν το ιστορικό υποστήριξης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας από το κράτος του Κόλπου, παρακλάδι της οποίας είναι η Χαμάς.

Για αρκετές δεκαετίες, το Κατάρ υποστήριζε θερμά τον αείμνηστο Σεΐχη Γιουσούφ αλ-Καραντάουι, έναν Αιγύπτιο λόγιο που ήταν επικεφαλής της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης «Παγκόσμια Ένωση Μουσουλμάνων Μελετητών». Μέσω αυτής της οργάνωσης, συγκέντρωσε και συντόνισε τη δραστηριότητα ριζοσπαστικών ισλαμιστών λογίων σε όλο τον κόσμο, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Σύμφωνα με μια έκθεση του Κέντρου Μυστικών Πληροφοριών κατά της Τρομοκρατίας Meir Amit:

«Ο Καραντάουι είναι κυρίως γνωστός ως το βασικό πρόσωπο στη διαμόρφωση της έννοιας της βίαιης τζιχάντ, και αυτός που επέτρεψε τη διεξαγωγή τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον Ισραηλινών πολιτών, εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και ορισμένων από τα αραβικά καθεστώτα. […] Λόγω της στάσης του Καραντάουι απέναντι στη βίαιη τζιχάντ, του απαγορεύτηκε η είσοδος σε πολλές χώρες. Το 1999, του απαγορεύτηκε η είσοδος στις ΗΠΑ. Το 2009, του απαγορεύτηκε η είσοδος στη Βρετανία λόγω της υποστήριξής του σε βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στο Ισραήλ. Μεταξύ των ετών 2013-2018, συμπεριλήφθηκε στη λίστα καταζητούμενων της Ιντερπόλ μετά από αίτημα της αιγυπτιακής αστυνομίας».

Παρά τη δημόσια υποστήριξη του Καραντάουι για την τρομοκρατία και την εμπρηστική του ρητορική, το Κατάρ συνέχισε να φιλοξενεί αυτόν και πολλούς από τους οπαδούς του, καθώς και τους ηγέτες της Χαμάς — μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το εμιράτο σε κέντρο εξάπλωσης της παγκόσμιας τζιχάντ και τρομοκρατίας.

Το Κατάρ είναι κάτοχος του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα, του οποίου το αραβικό κανάλι έχει χαρακτηριστεί εδώ και καιρό ως πλατφόρμα για την Μουσουλμανική Αδελφότητα και ως όχημα για τους ανυπεράσπιστους. Καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου στο Ιράκ, «μεταδόθηκαν φρικιαστικές εικόνες νεκρών δυτικών στρατιωτών. Οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας περιγράφονταν ως “παραδείσιες επιχειρήσεις” από τους παρουσιαστές των καναλιών, και οι τρομοκρατικές δραστηριότητες παρουσιάζονταν ως πράξεις “αντίστασης”». Ο Καραντάουι «μετέδιδε κηρύγματα σε 60 εκατομμύρια τηλεθεατές και περιέγραφε το Ολοκαύτωμα ως “θεϊκή τιμωρία”, που ήλπιζε ότι θα επαναλαμβανόταν».

Ενώ το Αλ Τζαζίρα απαιτεί «ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με τον Ακτάμ Σουλιμάν, τον πρώην ανταποκριτή τους στο Βερολίνο, «είναι ένα εξ ολοκλήρου κρατικό δίκτυο, του οποίου “τα ρεπορτάζ είναι ακριβώς ευθυγραμμισμένα με την εξωτερική πολιτική του Κατάρ”».

Ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, Σεΐχης Χαμάντ μπιν Τζασίμ, φέρεται να επιβεβαίωσε ότι το Αλ Τζαζίρα ελέγχεται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Το αραβικό κανάλι του Αλ Τζαζίρα είναι επίσης γνωστό για τον μανιασμένο αντι-ισραηλινό και αντι-αμερικανικό του τόνο, καθώς και για την υποκίνηση εναντίον αρκετών αραβικών αρχηγών κρατών και καθεστώτων που θεωρούνται εδώ και καιρό ως παραδοσιακοί και πιστοί σύμμαχοι της Αμερικής στον αραβικό κόσμο.

Εξαιτίας αυτού του επιζήμιου ρόλου του, το 2017, τέσσερις αραβικές χώρες ─η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος─ ωθήθηκαν να διακόψουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ. Οι τέσσερις χώρες απαγόρευσαν επίσης την είσοδο στους πολίτες του Κατάρ και έκλεισαν όλα τα σύνορά τους προς το Κατάρ. Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας, το βασίλειο διέκοψε τους δεσμούς του με το Κατάρ «για να προστατεύσει την εθνική του ασφάλεια από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για τα εξής:

«[…] για αποδοχή διάφορων τρομοκρατικών και σεχταριστικών ομάδων που στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ομάδας της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Νταές (ISIS) και της Αλ Κάιντα, για συνεχή προώθηση των κειμένων και των σχεδίων αυτών των ομάδων μέσω των μέσων ενημέρωσής της, για υποστήριξη των δραστηριοτήτων των τρομοκρατικών ομάδων που υποστηρίζονται από τους Ιρανούς στο κυβερνείο του Κατίφ στη Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, για τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση, υιοθέτηση και στέγαση εξτρεμιστών που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τη σταθερότητα και την ενότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και για χρήση των μέσων ενημέρωσης για τροφοδότηση της εσωτερικής διαμάχης».

Την ίδια χρονιά, οι τέσσερις αραβικές χώρες συμπεριέλαβαν 59 άτομα και 12 οργανώσεις που εδρεύουν ή χρηματοδοτούνται από το Κατάρ σε τρομοκρατική λίστα. Η λίστα περιελάμβανε και τον Γιουσούφ αλ Καραντάουι.

Το Κατάρ φιλοξενεί εδώ και καιρό τη μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, το Κατάρ δεν φιλοξενεί τη βάση από αγάπη για τους Αμερικανούς, αλλά για να αποσπάσει την προσοχή από την υποστήριξή του προς την Μουσουλμανική Αδελφότητα και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες.

Το Κατάρ μπορεί ακόμη και να έπεισε ορισμένους Αμερικανούς ότι κάνει τη χάρη στις ΗΠΑ επιτρέποντας στην αμερικανική αεροπορική βάση να βρίσκεται εκεί. Πόσο άνετο πρέπει να είναι να εξάγεις τρομοκρατία ενώ έχεις την προστασία του αμερικανικού στρατού στο δικό σου έδαφος!

Συγκεκριμένα, η παρουσία της στρατιωτικής βάσης στο έδαφός του δεν εμπόδισε το Κατάρ να συνεχίσει τη ρητορική του κατά του Ισραήλ και κατά των ΗΠΑ και να ενθαρρύνει τον παγκόσμιο τζιχάντ και τον εξτρεμισμό.

«Η υποκίνηση κατά των ΗΠΑ στο Αλ Τζαζίρα όλα αυτά τα χρόνια δεν περιορίστηκε σε παραδείγματα παραπληροφόρησης ή ρητορικής μίσους, αλλά σε πραγματικές εκκλήσεις για τρομοκρατία στο εσωτερικό του», σύμφωνα με έκθεση του Middle East Media Research Institute (MEMRI).

«Όταν το 2009 το Αλ Τζαζίρα πρόσφερε πλήρη κάλυψη μιας ομιλίας του εξέχοντος ισλαμιστή ακαδημαϊκού και πολιτικού Δρος Αμπντουλάχ Αλ Ναφισί από το Κουβέιτ, […] αυτός όχι μόνο άσκησε κριτική στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ […] αλλά επίσης προώθησε την ιδέα της τρομοκρατίας εντός των ΗΠΑ είτε μέσω άνθρακα είτε στοχεύοντας πυρηνικούς σταθμούς».

Το Αλ Τζαζίρα ήταν αυτό που «κατασκεύασε» τον ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν ως Άραβα και Μουσουλμάνο ηγέτη. Τον Ιούλιο του 2001, ένας οικοδεσπότης του Αλ Τζαζίρα τον επαίνεσε ως «τον μικροσκοπικό Μπιν Λάντεν που έκανε τη μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία (τις ΗΠΑ) να ανατριχιάζει στο άκουσμα του ονόματός του».

Το Αλ Τζαζίρα παρέχει μια πλατφόρμα σε ισλαμιστές κληρικούς που υποκινούν τη βία κατά των Εβραίων και των Αμερικανών. «Θα κατακτήσουμε τον κόσμο», είπε ένας από τους κληρικούς, ο Αχμάντ Αλ Μπαγκνταντί, «έτσι ώστε η ρήση “Δεν υπάρχει άλλος Θεός εκτός από τον Αλλάχ, και ο Μωάμεθ είναι ο προφήτης του” θα θριαμβεύσει πάνω από τους θόλους της Μόσχας, της Ουάσιγκτον και του Παρισιού […] θα εξολοθρεύσουμε την Αμερική».

Τον Ιούλιο του 2021, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για φερόμενη υποστήριξη του Κατάρ στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ντόχα, το Κατάρ κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες για να ωραιοποιήσει την εικόνα του στην παγκόσμια κοινή γνώμη και να αποκρύψει τον μακροχρόνιο ρόλο που παίζει στην προστασία των τρομοκρατών και την ενθάρρυνση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού.

Λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Ντόχα, το Κατάρ παίζει καλά το ρόλο του με τη Δύση ως μέρος της προσπάθειας να συνεχίσει να εξαπατά τους Αμερικανούς και άλλους να πιστεύουν ότι το Κατάρ συμβάλλει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Το Κατάρ, ωστόσο, δεν είναι φίλος των ΗΠΑ ή των Αράβων συμμάχων τους. Στην πραγματικότητα, η υποστήριξη του Κατάρ για την παγκόσμια τζιχάντ παραμένει πηγή έντονης ανησυχίας για πολλούς Άραβες, οι οποίοι ρωτούν πότε οι ΗΠΑ θα ξυπνήσουν και θα δουν πώς το Κατάρ χρησιμοποιεί τον πλούτο του για να υπονομεύσει την Αμερική πλημμυρίζοντας την με δώρα, όπως οικονομικές συνεισφορές σε Αμερικανικά πανεπιστήμια και δεξαμενές σκέψης.

Όσο το Κατάρ συνεχίζει να χρηματοδοτεί και να φιλοξενεί την ηγεσία της Χαμάς, και όσο συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Αλ Τζαζίρα για να ενθαρρύνει την τζιχάντ και τον εξτρεμισμό, το μόνο πραγματικό παιχνίδι που παίζει το εμιράτο, εκτός από το Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι αυτό της επιτυχημένης εξαπάτησης των Αμερικανών.

Ο Khaled Abu Toameh είναι βραβευμένος δημοσιογράφος με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Μετάφραση του πρωτότυπου κειμένου: Qatar’s Double Game: Funding Islamists While Pretending to Be America’s Ally

Shares