Παρασκευή , 29 Μαρτίου 2024

Διορθωτικές πιέσεις δέχεται το Χρηματιστήριο Αθηνών

Το αρνητικό διεθνές κλίμα ακολουθεί σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραμένει σε διορθωτική πορεία, την οποία όμως ελέγχει με μικρές στηρίξεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους τίτλους.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,02% στις 1.110,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,8 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.702,05 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 1,81% στις 902,88 μονάδες.

Σε “στενό κύκλο” η διόρθωση

Οι πιέσεις στο ΧΑ δείχνουν σήμερα να είναι αυξημένες, αλλά η αίσθηση που επικρατεί στην ελληνική επενδυτική κοινότητα είναι ότι στο κλείσιμο της ημέρας μπορεί να είναι διαφορετικό από την ενδοσυνεδριακή εικόνα, όπως άλλωστε έχει συμβεί σε όλες τις “κόκκινες” συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, πλην μιας. Πράγματι, στο κλείσιμο η αγορά βρίσκει τις άμυνες να απορροφήσει τις πιέσεις, με εντολές που παραπέμπουν σε νέα κεφάλαια ή επανεπένδυση των κερδών που εξασφαλίστηκαν κατά τη διάρκεια των ημερήσιων συναλλαγών.

Το παραπάνω έχει συμβεί σε 8 συνεδριάσεις μέχρι τώρα από την αρχή του έτους, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι το ράλι ανόδου είναι δύσκολο να ανακοπεί. Βέβαια, οι ανησυχίες για την αναζήτηση μιας κορυφής στην τρέχουσα βραχυπρόθεσμη εικόνα δεν λείπουν, με αρκετούς αναλυτές να θεωρούν ότι ίσως μια διόρθωση στις διεθνείς αγορές να σηματοδοτήσει και στο εσωτερικό ένα πισωγύρισμα που θα αποσυμφορήσει τους ταλαντωτές.

Αναμένοντας λοιπόν να έρθει μια διόρθωση, ο γενικός δείκτης έχει την κοντινή του στήριξη στις 1.075 μονάδες, επίπεδο που σηματοδοτεί και την επιθετική τάση. Εάν χαθεί, η επόμενη στήριξη είναι στις 1.040 μονάδες. Στον FTSE 25, η κοντινή επιθετική στήριξη είναι στις 2.614 μονάδες, δηλαδή απώλειες λίγο πάνω από 3%, ενώ μια κατοχύρωση μπορεί να μας φέρει στις 2.545 μονάδες. Ο τραπεζικός έχει επιθετική στήριξη στις 825 μονάδες, με την επόμενη ζώνη να είναι στις 784-790 μονάδες.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 2,01%, ενώ άνω του 1% είναι η πτώση σε Aegean, Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς, Autohellas, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Jumbo, Titan, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και Λάμδα, με τον ΟΛΠ να μην έχει μεταβολή. Στον αντίποδα, η Quest κερδίζει 0,19% και ο Σαράντης είναι στο +0,56%.

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα/capital.gr

Shares