Παρασκευή , 4 Δεκεμβρίου 2020
Τελευταία Νέα

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Δημοτικά Σχολεία: Το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είναι ένα μέτρο που θα συζητηθεί και θα αξιολογηθεί από την επιτροπή για τον κορονοϊό

 

 

Δημοτικά Σχολεία: Υπό εξέταση παραμένει το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοϊού, σύμφωνα με τον καθηγητή Μικροβιολογίας της σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδη Βατόπουλο.

Όπως εξήγησε στον ΑΝΤ1, η επιτροπή αντιμετωπίζει ένα δίλημμα. Αφενός, η λειτουργία των δημοτικών σχολείων δημιουργεί πρόβλημα με τις μετακινήσεις γονέων και με την ύπαρξη κοινωνικών επαφών μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Αφετέρου, το κλείσιμο των σχολείων δημιουργεί πρακτικά προβλήματα με την εργασία των γονέων, ενώ απροσδιόριστες παραμένουν οι ψυχολογικές και παιδαγωγικές επιπτώσεις στους μαθητές.  Αρχική εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία, ωστόσο το μέτρο θα ξανασυζητηθεί και θα αξιολογηθεί στο προσεχές διάστημα.

Πολλαπλές οι εστίες που «πυροδότησαν» το δεύτερο κύμα

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η θεμελιώδης διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα, ήταν πως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο οι εστίες μετάδοσης του ιού ήταν συγκεκριμένες και ανιχνεύσιμες (προσκυνητές που επέστρεψαν από τα Ιεροσόλυμα, έμποροι από την Καστοριά και πολίτες που επέστρεψαν από έκθεση στο Μιλάνο).

Αντιθέτως, το δεύτερο κύμα που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει πυροδοτηθεί από πολλές διαφορετικές εστίες μετάδοσης και, επομένως, ξεκινάει από μεγαλύτερη βάση. Υπενθύμισε, δε, πως ο ίδιος και η πλειονότητα των επιστημόνων είχαν επισημάνει πως η αύξηση των κρουσμάτων θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 9 με 5: Τι θα ισχύει από την Παρασκευή – Αναλυτικές οδηγίες

Σε ισχύ τίθεται από την Παρασκευή το νέο μέτρο για την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, σε μία προσπάθεια να περιοριστούν τα κρούσματα του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Η έξοδος από το σπίτι θα επιτρέπεται μόνο για λόγους υγείας με κωδικό 1 στο 13033, για λόγους εργασίας με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και για βόλτα κατοικίδιου με κωδικό 6.

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Για λόγους εργασίας απαιτείται η σχετική βεβαίωση:

1) Μετά τις 21:00, για λόγους εργασίας, να έχετε μαζί σας τη βεβαίωση τύπου Α. Η έκδοση της βεβαίωσης (τύπου Α) γίνεται μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ή συμπληρώνοντας το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου», το οποίο υπογράφεται από τον εργοδότη.

Για πάγια βεβαίωση κίνησης (τύπου Α) προς και από την εργασία απαιτείται συμπληρωμένο το κάτωθι έντυπο:

 

Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζόμενου μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Είσοδος για κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ

Διαδικασία

Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Εισαγωγή.

Επιλογή

ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΑΦΜ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ

Η φόρμα προσυμπληρώνεται με όλα τα στοιχεία της επιχείρησης και του εργαζόμενου εφόσον είναι ήδη απασχολούμενος.

 • Επιλέγετε μία ή εναλλακτικά δύο περιφερειακές ενότητες σε περίπτωση που απαιτείται.
 • Επιλέγετε ώρα από έως στο χρονικό πλαίσιο που η βεβαίωση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας.
 • Η αίτηση – βεβαίωση υποβάλλεται, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να σωθεί ως αρχείο PDF.

Ο εργαζόμενος μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του https://eservices.yeka.gr στην δήλωση αυτή επιλέγοντας τον τύπο εντύπου στην προσωποποιημένη πληροφόρηση.

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

Βεβαίωση Άδειας Κυκλοφορίας Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ

Για πάγια βεβαίωση κίνησης προς και από την εργασία για αυτοαπασχολούμενους – ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες απαιτείται να συμπληρωθεί η σχετική βεβαίωση μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ή το έντυπο «Βεβαίωση Κυκλοφορίας Εργαζομένου».

Πρόσβαση: Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ: https://eservices.yeka.gr/

Eίσοδος:

για Κοινές επιχειρήσεις – Εργοδότες απογεγραμμένοι στον ΕΦΚΑ με στοιχεία ΟΠΣ ΕΦΚΑ.
για αυτοαπασχολούμενους ελ. επαγγελματίες και επιτηδευματίες μη απογεγραμμένους ως εργοδότες στον ΕΦΚΑ με στοιχεία TAXISNET.

Διαδικασία

 • Πρόσβαση και είσοδος στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.
 • Επιλογή: ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ -> Βεβαιώσεις Κυκλοφορίας -> Εισαγωγή
 • Επιλογή: ΕΙΔΟΣ ΕΝΤΥΠΟΥ: ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ (Αυτοαπασχολούμενου – Ελ. Επαγγελματία & Επιτηδευματία)
  Η δυνατότητα δίνεται μόνο για φυσικά πρόσωπα.
  Η φόρμα προσυμπληρώνεται με όλα τα στοιχεία του επιτηδευματία.
 • Επιλέγετε μία ή εναλλακτικά δύο περιφερειακές ενότητες σε περίπτωση που απαιτείται.
 • Επιλέγετε ώρα από έως στο χρονικό πλαίσιο που η βεβαίωση αφορά την απαγόρευση κυκλοφορίας.
  Η αίτηση – βεβαίωση υποβάλλεται, λαμβάνει Αρ. Πρωτοκόλλου και Ημερομηνία και μπορεί να εκτυπωθεί ή να σωθεί ως αρχείο PDF.
  Η διασταύρωση των στοιχείων του εργαζόμενου πραγματοποιείται σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση δήλωσης ψευδών στοιχείων, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 300 ευρώ στον εργαζόμενο/η και 500 ευρώ στον εργοδότη.

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

2) Μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β)

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), που αφορούν δηλαδή σε λόγους υγείας ή σωματικής άσκησης ή βόλτας κατοικίδιου, έχετε 3 επιλογές: SMS, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας.

Οπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

 1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00
 6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21:00

Θα λαμβάνετε ως απάντηση: Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Δημοτικά Σχολεία: Υπό συζήτηση το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων

2. Συμπλήρωση εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

 

3. Χειρόγραφη βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

 • Όνομα/Επίθετο
 • Διεύθυνση Κατοικίας
 • Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
 • Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή
Διαβάστε την συνέχεια του άρθρου...
Shares